Абонамент за бюлетин
Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов
-5%

Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов

ISBN: 9786197134186
Издател: Коала прес
Издадена: 2015
Брой страници: 120
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 9.00 лв.
Цена: 8.55 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Литературна критика
„Човешкото чувство, което е над интуицията и усещанията като ирационални модалности, присъщи и на животните, е силата, която залага, но и се преборва със суицидния синдром. В повeчето моменти то се подчинява на мисълта в двойката рационални модалности /мисъл – чувство/, определена от Юнг. Но има мигове, когато разкъсва подчинението, излиза сам? от двойката, и това са миговете на нашето щастие, когато чувството в своето бягство от мисълта се завръща при ирационалните модалности: усещанията и инстинктите, за да направи живота ни първичен като самата природа на естеството.“

--------------

Нагонът към живот и нагонът към смърт, силата на общението и силата да се отграничиш в търсене на себе си, желанието за новото и желанието да останеш верен на старото, стремежът към щастие и стремежът към истина, синдромът на Ерос и синдромът на Танатос – върху тези психологически катексиси Антон Баев прави първи цялостен опит за литературно-психологически прочит на белетристичното творчество на Павел Вежинов.

Студията е не просто анализ на литературни творби, колкото психологически разрез на типовете човешко поведение, на архетипните модели на психологическите реакции на съвременния човек, чийто фундамент е инстинктът към смъртта като израз на деструдото. Силата му може да се насочи навътре и тогава се стига до мазохизъм и самоубийство, или навън – като омраза и агресия. Психологическата проза на Павел Вежинов вибрира върху двата варианта и показва как суицидният синдром може да бъде отложен.

Изследването се базира на интердисциплинарния подход – достиженията на литературната наука и на модерната психология: от класическата психоанализа на Фройд, през Юнг и Адлер до Курт Голдщайн, Каръл Роджърс, Ейбрахам Маслоу и Карен Хорни – съвременници на българския писател.

Книги, подобни на "Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов"

Начо On My Mind
-5%

Начо On My Mind

Антон Баев

14.24 лв.
С амбиция в излишък и морал в недостиг
-5%

С амбиция в излишък и морал в недостиг

Илия Луканов

17.10 лв.
Ходене по буквите, том 1

Ходене по буквите, том 1

Марин Бодаков

30.00 лв.
Прочити на Данте. Чистилище
-10%

Прочити на Данте. Чистилище

Владимир Градев

24.30 лв.
Прочити на Данте. Ад
-10%

Прочити на Данте. Ад

Владимир Градев

21.60 лв.

Други книги от Антон Баев

Коментари за "Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах