Абонамент за бюлетин
Клеймото
-10%

Клеймото

ISBN: 9789547421998
Издател: Слънце
Издадена: 2013
Брой страници: 240
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Главният герой на романа Ифет е син на паша. Въпреки възпитанието, което получава, средата, в която живее и индивидуалното образование с частни учители в детските години, той носи в себе си заряда на бунта срещу неправдата. Обявяването на Конституционното управление нанася поражения на него и на семейството му. Одобрява от все сърце действията на младотурците, но и е неволен свидетел на гоненията срещу баща му, довели до фатален край. Това го довежда до духовен срив. Нещо повече, сам не предполага как едно предание, чуто в детството, може да преобърне целия му бъдещ живот. Приказката за двамата влюбени Фатма и Исмаил, който за да спаси честта на любимата си, се хвърля в студените води на воденичния вир, ще се повтори и в неговия живот – Ифет, макар и невинен се озовава в затвора, за да опази честта на красивата Ведия. В името на любовта, той извършва такава саможертва, която не само го бележи с клеймото на позора сред обществото, но и унищожава с един замах всичките му лелеяни мечти и надежди за бляскаво бъдеще. Животът му след затвора е изпълнен с премеждия и когато един ден пак среща своята любима, заради която не само е пожертвал достойнствто си, но е провалил и живота си, с огромна мъка проумява, че тя отдавна го е забравила. „Погубих целия си живот заради една химера.” – горчиво възкликва главният герой на финала.

Любовта е сляпа; и най-незначителното наглед необмислено действие е способно да провали цял един човешки живот – това е едно от внушенията на романа „Клеймото”.

Романът „Клеймото” (1924 г.) на големия турски разказвач Решат Нури осветлява периода към края на Османската империя и идването на власт на младотурците и пресъздава достоверно промените, настъпили в социалния и политическия живот, както и наложената подмяна на традиционните морални ценности с нови, продиктувани от съвремието. Благодарение на присъщото за Решат Нури разказваческо дарование читателят съпреживява тази епоха не чрез директни авторови констатации и внушения, а чрез реалните, драматични и дълбоко лични съдби на героите.

Любовта е сляпа; и най-незначителното наглед необмислено действие е способно да провали цял един човешки живот – това е едно от внушенията на романа „Клеймото”.

Роман, който се изчита на един дъх.

Книги, подобни на "Клеймото"

Последното убежище
-10%

Последното убежище

Решат Нури

10.80 лв.
Мистерии в Хераклея Синтика

Мистерии в Хераклея Синтика

Ирина Вагалинска

19.00 лв.
Диамантеното око
-10%

Диамантеното око

Кейт Куин

21.60 лв.
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Царина
-10%

Царина

Елън Алпстен

22.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Решат Нури

Коментари за "Клеймото"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах