Абонамент за бюлетин
Завоите на българската история, книга 2
-10%

Завоите на българската история, книга 2

ISBN: 9789542814764
Издател: Сиела
Издадена: 2014
Брой страници: 274
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 5.00 лв.
Цена: 4.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България
Книгата Завоите на българската история-2 се явява продължение на творбата на автора със същото заглавие, появила се на книжния пазар през 2013 година с марката „Сиела”. Сборникът от исторически очерци представя почти неизвестни събития от миналото на България, някои от които от десетилетия са извън фокуса на изследователите и досега не са намерили своята добронамерена интерпретация и оценка.

И в трите тематични цикъла на книгата – „И властниците са хора”, „Писатели, артисти, музиканти, художници, журналисти” и „Завоите на историята”, се разкриват интересни и пълнокръвни образи на забележителни българи, в голяма степен определили пътеките на националната ни съдба. Обърнал гръб на сухия разказ, с ирония и на места с хумористичен поглед към фактите, авторът рисува многостранна картина на живота в стара Българияв.

Читателят ще научи как цар Фердинанд прекръства катедралния храм „Св. Александър Невски”, защото Русия влиза във война с нас и нейни кораби обстрелват Варна. В книгата става ясно, че народния трибун и земеделски водач Александър Стамболийски в момент на любовно заслепение построява мост заради една ... селска хубавица. Авторът описва интересните взаимоотношения между героя от Лайпциг Георги Димитров и водача на Бялото братство Петър Дънов.

Между героите на книгата се срещат и световни политически лидери, с техните неординерни постъпки, фобии и зависимости. Разказано е как Рибентроп се опитва да шпионира шефа на българския парламент с помощта на проститутка от агентурата на Третия райх. Между страниците се изправя президентът на Гърция Папандреу, който довежда на официална визита при Тодор Живков любовницата си Димитра Лиани. Малцина знаят, че Саддам Хюсеин е спал в резиденцията на днешните български държавни глави, а Пентагонът се е готвил съвсем сериозно да отбива атаките на нашите партизани. Авторът се спира и на фамозната „българска връзка” в семейството на Раул Кастро, благодарение на която той се сдобива със ... син.

Специално читателско внимание заслужава раздела за културните дейци. В него по силата на народната мълва Ботев „оживява” 100 години след смъртта си. Разказано е защо писателят Ангел Каралийчев посяга на живота си и след това десетилетия живее с куршум в тялото. Читателят ще се запознае и с драмата на лирика Влери Петров, който яде бой от постовия милиционер в Рилския манастир. Обяснимо вълнение предизвикват и редовете за самоубийството на поета Пеньо Пенев, осъден от българския съд два дни след смъртта си. Ще научим и за междуличностните колизии в българската естрада в борбата за званията „народен” и „заслужил” и защо Любомир Левчев получава диагнозата „шизофреник” от двама академици...

Книгата Завоите на българската история-2 не отстъпва от добрите традиции на българската документалистика, като дава свой оригинален поглед върху случки, факти и герои, дали своя неотразим отпечатък върху съдбата ни като народ и държава.

Книги, подобни на "Завоите на българската история, книга 2"

Описъ на старините по течението на река Русенски Ломъ

Описъ на старините по течението на река Русенски Ломъ

Карелъ Шкорпилъ

38.00 лв.
Стопанска България 1879-2008
-10%

Стопанска България 1879-2008

Пенчо Пенчев

18.00 лв.
Съграждането на модерна България
-5%

Съграждането на модерна България

Милко Палангурски

26.60 лв.
Съграждането на модерна България - твърда корица
-5%

Съграждането на модерна България - твърда корица

Милко Палангурски

33.25 лв.
Записки за България и българите

Записки за България и българите

Любен Каравелов

18.00 лв.

Други книги от Валентин Бояджиев

Коментари за "Завоите на българската история, книга 2"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах