Абонамент за бюлетин
Заветът на Медея
-10%

Заветът на Медея

ISBN: 9786191790784
Издател: Летера
Издадена: 2017
Брой страници: 172
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
ИСТОРИЯ И МИТ В КИПЯЩА СПЛАВ

Може би някои читатели не са подготвени да възприемат едно към едно събитията в романа „Заветът на Медея“. По-лесно изглежда да усвоят като лична естетическа норма присъствието в съвременния литературен процес на такъв безподобен автор, какъвто е Красен Камбуров. Той е значителен български писател, премълчаван като че ли целенасочено от повърхностните ценители на книжовността. Въпреки това, а може би именно заради това тъй типично нашенско отрицание на излъчващата свръхенергия дарба, аз долавям, че в настоящия роман Красен Камбуров ни води и към неизчезналите все още читателски поколения, отдалечени по манталитет и просвещение от масовата безвкусица.

В избраната форма на писма от Сенека към Луцилий слогът е интимен и темпераментен, нерядко изпъстрен с философски екскурси на стареещия Сенека.

Тази форма позволява не само трескав монолог, но и диалозите на няколкото главни герои на няколко светогледни равнища. Мъдрецът Сенека, както знаем, възпроизвежда в литературната и философската история граденето на среда, която определя посоките на изграждането на духа и живота в десетина прочути диалози: „За провидението“, „За твърдостта на мъдрия“, „За гнева“, „За щастливия живот“, „За отдиха“, „За спокойствието на духа“, „За краткостта на живота“. В романа на Красен Камбуров няколко от писмата са пародия на Петрониевия „Сатирикон“, в която дейно участие взема и самият Петроний.

Нашият писател на места подсказва, че както в „Осияние днес“ прилага композиционния ход с „летящ кораб“, натъпкан в едно с митови и действителни лица. Тук полетът е с балона на магьосницата Медея, придружена от синовете си и от Язон, но и от Сенека, от жена му Паулина, от Нерон. Фантазен полет, който сгъстява в кипяща сплав история и мит и позволява на автора да вмести само в два дни и посещението на Хиперборея, и бленуваното Туле, и загадъчното „откриване“ на Атлантида, и пожара в Рим през 64 година.

Романът не дава отговори, задава въпроси, много от които се отнасят към днешния ден, а и към бъдещето. Авторът предоставя напълно мотивирани възможности на читателите да продължат себе си в своето психологическо пространство, в допълнително и предимно съвременно, дори актуално, развитие на сюжета и идеите.
Почувствайте се поне за малко съавтор на тази книга, бих се обърнал аз към читателя, който я разгръща в този момент, и ще преживеете блажено сливане със свят, съхранен в човешката ви глъбина.

Никола Инджов

Книги, подобни на "Заветът на Медея"

Камъкът от Ватерло
-5%

Камъкът от Ватерло

Красен Камбуров

11.40 лв.
Камъкът от Ватерло
-5%

Камъкът от Ватерло

Красен Камбуров

11.40 лв.
Сатириконите на Абарбарея
-10%

Сатириконите на Абарбарея

Красен Камбуров

11.69 лв.
Осияние днес
-10%

Осияние днес

Красен Камбуров

10.80 лв.
Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.

Други книги от Красен Камбуров

Коментари за "Заветът на Медея"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах