Абонамент за бюлетин
Дипломация чрез литература
-10%

Дипломация чрез литература

ISBN: 9786192351328
Издател: Изида
Издадена: 2023
Брой страници: 320
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Литературна критика
В декадата 1977 – 1986 г. в София се провеждат шест издания на Международните писателски срещи. Историята не познава други, толкова масово посетени писателски форуми. Общо 880 имена на видни творци от 78 държави са записани по един или няколко пъти в отделните издания. Културното общуване създава необходимото динамично равновесие между двете обществени системи през 70-те и 80-те години на 20. Век. Чрез възможностите на културата политическите лидери правят опит за преодоляване на Желязната завеса в името на оцеляването на човечеството, в името на хуманизма. България предлага на световните интелектуалци една модерна опция за преодоляване на конфронтацията, на идеологическите, етнически и религиозни различия. От момента на конституирането на Софийските писателски срещи като знаков политически сигнал към съвестта на управляващите се появява понятието „културна дипломация“. Днес това е основен термин за алтернативни практики в посока успокояване на регионалната и международна конфронтация.

---------------------
Анжела Димчева е писател и журналист, магистър по българска филология и доктор по наукознание, международен и прессекретар на Съюза на българските писатели. Автор е на 10 книги – поезия, литературна критика, фрагменти. Две нейни книги са издадени в Украйна (2014, 2017), а книгата ѝ с поезия, афоризми и фрагменти „Игли в съня“ излезе в Германия (билингва, 2021). Лауреат е на български и международни награди за поезия и журналистика, председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература – 2021. Член на СБП, СБЖ и Българския П.Е.Н.-център.

Книги, подобни на "Дипломация чрез литература"

И критиката е любов
-10%

И критиката е любов

Анжела Димчева

10.80 лв.
С амбиция в излишък и морал в недостиг
-5%

С амбиция в излишък и морал в недостиг

Илия Луканов

17.10 лв.
Ходене по буквите, том 1

Ходене по буквите, том 1

Марин Бодаков

30.00 лв.
Прочити на Данте. Чистилище
-10%

Прочити на Данте. Чистилище

Владимир Градев

24.30 лв.
Прочити на Данте. Ад
-10%

Прочити на Данте. Ад

Владимир Градев

21.60 лв.

Други книги от Анжела Димчева

Коментари за "Дипломация чрез литература"
Ева Лулчева - 04/07/2023
Умилителна е носталгията на другарката Димчева към политиката на БКП и самоизживяването й като част от комунистическия елит на България.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах