Абонамент за бюлетин
В защита на алтруизма
-5%

В защита на алтруизма

ISBN: 9786190101475
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2018
Брой страници: 688
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 45.00 лв.
Цена: 42.75 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Философия, психология, етика, Познай себе си, Източни учения
Имаме нужда от нишка на Ариадна, която да ни позволи да намерим отново своя път в лабиринта от тежки и сложни проблеми. Алтруизмът е нишката, която естествено може да помогне да свържем отново трите времеви мащаба – кратко-, средно- и дългосрочен, – като съчетае изискванията им.

Алтруизмът често е представян като върховна морална ценност както в религиозните, така и в светските общества. Въпреки това почти не му е оставено място в ръководения от конкуренцията и индивидуализма свят. Някои дори въстават срещу „диктата на алтруизма“, схващан като изискване за жертви, и проповядват ценностите на егоизма.

Впрочем в съвременния свят алтруизмът е повече отвсякога необходимост, дори въпиюща необходимост. Той е и естествена проява на човешката доброта, за каквато всички имаме потенциал въпреки множеството съображения, често егоистични, които присъстват, а понякога и преобладават в мислите ни.

Алтруизмът изглежда определящ фактор за качеството на живот, настоящ и бъдещ, и не трябва да бъде свеждан само до ранга на утопично благородно мислене, поддържано от няколко наивници с голямо сърце. Трябва да имаме проницателността да го осъзнаем и дързостта да го кажем.

Но какво е алтруизъм? Съществува ли истински алтруизъм? Как се появява? Можем ли да станем по-големи алтруисти и ако да – как? Какви трудности трябва да преодолеем? Как да изградим по-алтруистично общество и по-добър свят? Това са основните проблеми, върху които ще се опитаме да се задълбочим в тази книга.

Книги, подобни на "В защита на алтруизма"

Пътища на духа
-5%

Пътища на духа

Матийо Рикар

16.15 лв.
Защо медитираме
-10%

Защо медитираме

Даниел Голман, Цокни Ринпоче

16.20 лв.
Живот в светлината
-10%

Живот в светлината

Дийпак Чопра

17.99 лв.
Живейте без тревоги
-10%

Живейте без тревоги

Шунмьо Масуно

14.40 лв.
Да обичаш света - твърда корица
-5%

Да обичаш света - твърда корица

Йонги Мингюр Ринпоче

21.85 лв.

Други книги от Матийо Рикар

Коментари за "В защита на алтруизма"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах