Абонамент за бюлетин
Атанас Далчев в Солун и Истанбул
-10%

Атанас Далчев в Солун и Истанбул

ISBN: 9786191866618
Издател: Жанет 45
Издадена: 2021
Брой страници: 212
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Литературна критика
Хюсеин Мевсим (1964) е проф. д-р по български език и литература в Анкарския университет (Ankara University). Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989), след което защитава магистратура и докторат в университета в Анкара (2005). Автор е на монографии, студии и изследвания в областта на литературната история и българско-турските културни връзки, сред които „Пътуването на Чудомир в Турция (1932)“, „Между два бряга“ (Годишна награда на Съюза на преводачите, 2014), „Никола Фурнаджиев и Истанбул“, „Петър Дачев и Истанбул“, „Земя пределна“ (Национална награда „Христо Г. Данов“ за хуманитаристика, 2020) и др. Мевсим е и преводач на поезия, драматургия и документална литература от български, турски и руски език.

----------------------------

Книгата на проф. д-р Хюсеин Мевсим не просто разкрива „непознатия Далчев“, но е книга-ключ за ново разчитане на поетиката на Атанас Далчев през детския спомен, травмата и превъзмогването ѝ (чрез писане). Книга, която съчетава литературно-историческия подход с психографията, географията и темпоралността в личното творчество. Всички трудове на Хюсеин Мевсим ме убеждават, че литературните текстове зависят не просто от времето, когато се раждат, но и от мястото, което ги ражда и което те пренасят (съхраняват) през (от) времето.

Д-р Антон Баев


Книгите на Хюсеин Мевсим зададоха съвсем нов тон в изучаването на литературната ни история в последните десетилетия. Тя се еманципира и „кинематографично“ оживя в диалози, спомени, фийчъри и документи, в разчетени непознати страници от живота на българските поети и писатели. Прашните портрети, наредени върху „комода“ на литературното ни време, оживяха и заговориха в сценарийни диалози, в емоционални полемики с изследователя, поета и белетриста Хюсеин Мевсим. В новото Хюсеиново „фотоувеличение“ – този път на Атанас-Далчевата лична съдба, проблясват сцени и образи от солунските и цариградските времена, трансформират се в лирически и философски мотиви – недозабелязани и преоткрити. Пред очите ни е един нов Далчев – екзотичен, колоритен и неповторим, който нашепва: „на годините бързеят не всичко отнася..."

Проф. д-р Евдокия Борисова

Книги, подобни на "Атанас Далчев в Солун и Истанбул"

Никола Фурнаджиев и Истанбул
-10%

Никола Фурнаджиев и Истанбул

Хюсеин Мевсим

13.50 лв.
С амбиция в излишък и морал в недостиг
-5%

С амбиция в излишък и морал в недостиг

Илия Луканов

17.10 лв.
Ходене по буквите, том 1

Ходене по буквите, том 1

Марин Бодаков

30.00 лв.
Прочити на Данте. Чистилище
-10%

Прочити на Данте. Чистилище

Владимир Градев

24.30 лв.
Прочити на Данте. Ад
-10%

Прочити на Данте. Ад

Владимир Градев

21.60 лв.

Други книги от Хюсеин Мевсим

Коментари за "Атанас Далчев в Солун и Истанбул"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах