Абонамент за бюлетин
Чешки съновник
-10%

Чешки съновник

ISBN: 9789545532580
Издател: Парадокс
Издадена: 2018
Брой страници: 500
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Чешка
Корична цена: 23.00 лв.
Цена: 20.70 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Романът "Чешки съновник" от Лудвик Вацулик е средищно за чешката проза от втората половина на XX в. произведение. За първи път е публикуван в нелегално самиздатско издание през 1981 г., през 1983 г. излиза в знаменитото емигрантско издателство 68´ Publishers в Торонто, а първото официално издание в родината му се осъществява през 1990 г.

Написана под формата на дневник, книгата проследява една година от живота на своя герой, чийто прототип е самият автор, и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век, както и атмосферата в дисидентската литературна общност. Макар да съдържа множество реални факти, а героите му да са действителни личности, "Чешки съновник" не е документална книга, а многопластов художествен разказ за опита на личността и обществото с тоталитарната власт.

Съчетавайки автобиографизъм и художествена измислица, достоверност и въображение, фактология и фикция, Лудвик Вацулик създава един от най-оригиналните опити с жанра на романа в родната си литература от последните десетилетия на миналия век.

Прозаик, публицист и общественик, Лудвик Вацулик (1926 - 2015) е един от най-значимите автори на съвременната чешка литература. Той е основна фигура в дисидентските литературни кръгове през 70-те и 80-те години на миналия век, основател на легендарната самиздатска поредица Petlice ("Мандало"). Вацулик е автор на знаменития манифест "2000 думи", публикуван през лятото на 1968 г., станал известен като манифеста на Пражката пролет.

Книги, подобни на "Чешки съновник"

Диамантеното око
-10%

Диамантеното око

Кейт Куин

21.60 лв.
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Царина
-10%

Царина

Елън Алпстен

22.50 лв.
Дъщерята на Аушвиц
-10%

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

19.80 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.

Други книги от Лудвик Вацулик

Коментари за "Чешки съновник"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах