Абонамент за бюлетин
Четиримата конници на Апокалипсиса
-10%

Четиримата конници на Апокалипсиса

ISBN: 9786191610044
Издател: Персей
Издадена: 2013
Брой страници: 448
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.99 лв.
Цена: 13.49 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика, Проза, Исторически
Зловещите фигури на четиримата конници на Апокалипсиса присъстват в представите на модерната цивилизация не само с библейските си характеристики (според Откровение на св. Йоан появата им вещае края на света), но и със символичния образ, създаден от испанския писател Висенте Бласко Ибанес в едноименния му роман. Веднага след първото й издание книгата е преведена на всички големи световни езици, а Холивуд няколкократно я претворява на екрана с едни от най-големите си звезди. Малко са произведенията на световната литературна класика с такъв култов статут и с такова огромно влияние едновременно върху масовото съзнание и модерното изкуство.

Влиянието на романа на Бласко Ибанес не подминава и България. Силно привързан към Испания, езика и културата й, Димитър Димов е под силното му въздействие (познава го в оригинал и това се проектира върху „Осъдени души”, „Тютюн”). По-прецизният изследователски поглед към творчеството на българския писател лесно може да открие в него творчески идеи и черти от поетиката на испанския класик.

Преводът е на Румен Руменов, претворил на български водещи класически и съвременни испански автори. С изключително майсторство преводачът пресъздава невероятния стил на Бласко Ибанес, вариращ от извисяващи поетични образи до стъписващи натуралистични епизоди с катарзисно въздействие.

И днес „Четиримата конници на Апокалипсиса” е един от най-превежданите и издавани испаноезични романи в световен мащаб. Литературните изследователи го нареждат сред най-добрите книги с пацифистка насоченост, наред със „Сбогом на оръжията” на Хемингуей, „На Западния фронт нищо ново” на Е. М. Ремарк и „Параграф 22” на Дж. Хелър.

Книги, подобни на "Четиримата конници на Апокалипсиса"

Голата маха
-10%

Голата маха

Висенте Бласко Ибанес

17.99 лв.
Разкази от Лазурния бряг
-10%

Разкази от Лазурния бряг

Висенте Бласко Ибанес

13.41 лв.
Богат, беден
-10%

Богат, беден

Ъруин Шоу

26.91 лв.
Дървото на Фолкунгите
-10%

Дървото на Фолкунгите

Вернер фон Хейденстам

17.99 лв.
Сътворението - луксозно издание
-10%

Сътворението - луксозно издание

Гор Видал

31.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Висенте Бласко Ибанес

Коментари за "Четиримата конници на Апокалипсиса"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах