Абонамент за бюлетин
Уханието на цветя в нощта
-10%

Уханието на цветя в нощта

ISBN: 9786197516494
Издател: Леге Артис
Издадена: 2023
Брой страници: 108
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
След роман за героиня нимфоманка, награда Гонкур за роман по истински случай, адаптиран за големия екран, и между два тома на семейна сага, Лейла Слимани приема ново предизвикателство. Макар да предпочита писането в усамотение, тя приема предложението на своя издател да пренощува в Пунта дела Догана, старата митница във Венеция, в художествената колекция на фондация Пино, чиито модерни експонати не ѝ говорят почти нищо. Защо все пак приема? Че и да напише книга за това. Всъщност, съблазнява я идеята за затвореността, към която е пристрастена...

В тишината на залите, освободена от погледите на другите, тя постепенно се оставя да бъде завладяна от емоциите, възприятията и спомените, които определени творби й внушават, изгражда мост между изкуството и литературата. Съзерцанието на някои от тези произведения насърчава една интроспекция в професията писател. Тя разсъждава също върху своя произход и двойна култура между Мароко и Франция. Извиква миналото, пълно с емоции и с интензивното ухание на жасмин, цветето на нейното детство. Разказва за своя някога несправедливо хвърлен в затвора баща и за яростта да пише като акт на отмъщение и същевременно като форма на съпротива, заради скъпо придобитата свобода, защото никога не забравя затворничеството на жените в Мароко...

Текст, толкова богат, колкото и ценен, който още веднъж потвърждава таланта и блестящата личност на Лейла Слимани. Авторката беше председател на журито, което присъди наградата Международен Букър на Георги Господинов.

"Това е най-добрата ѝ книга, защото за първи път тя постига лекота и свобода, разказва, доверява с истинска освободеност и искреност. Сякаш изведнъж Лейла Слимани се роди и се превърна в писател."
Фредерик Бегбеде

"Ароматът на цветя през нощта е интелигентност, интензивност и сила. Химн на свободата и литературното творчество. Страхотна книга."
Goodreads

Лейла Слимани получава награда Гонкур през 2016 за Нежна песен.

Книги, подобни на "Уханието на цветя в нощта"

В градината на змея
-10%

В градината на змея

Лейла Слимани

13.50 лв.
Нежна песен
-10%

Нежна песен

Лейла Слимани

14.40 лв.
Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.
Буря над Тъкачната вила

Буря над Тъкачната вила

Ане Якобс

24.50 лв.
Поща за госпожа Бромли

Поща за госпожа Бромли

Стефан Брайс

26.80 лв.

Други книги от Лейла Слимани

Коментари за "Уханието на цветя в нощта"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах