Абонамент за бюлетин
Стръв
-10%

Стръв

ISBN: 9789543111527
Издадена: 2016
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Ларш Собю Кристенсен може да бъде сравнен с литературно перпето мобиле, където езикът е изворът на непрестанната енергия, задвижваща изключителния му писателски талант. И в романа си „Стръв“ той поверя на езика главната роля още в заглавието на книгата. Оригиналното заглавие на норвежки Sluk означава едновременно блесна, преносно стръв, за ловене на риба, но и канализация. Още в самото начало главният герой Крис с всичките си многобройни прозвища Умника, Чаплин, Бледолики, Господин Игра на думи, хвърля Стръв към детството, мечтите, първата любов, първото написано стихотворение и първия младежки бунт в една идилична Норвегия, която все още ближе раните си след войната. И докато светът се готви да приветства стъпването на Човек на Луната, със същите Стръв и познания, необходими за този главозамайващ скок на човечеството, главният герой се опитва да отрие себе си и да се запази цял, като не позволи всичко да изтече в Канализацията на потребителското общество, депресията, лошите новини и раздялата с най-любимите му същества. Както и да си отговори на един от най-съществените въпроси за твореца: „Възможно ли е човек да пише добре, ако е лош човек?“.

Белязани със своето различие, ранимост и почти извънземна чувствителност герои на Ларш Собю, след всичките отчупени парчета живот, самота и неповторима индивидуалност, имат един единствен изход за отстъпление, навътре в Езика, единственото средство да се поправи света към по-добро.
С романа си „Стръв“ Ларш Собю Кристенсен доказва още веднъж колко елегантна, поетична и оригинална може да бъде литературата.

-----------------

Ларш Собю Кристенсен е талантлив разказвач на истории - той проявява богата фантазия, но едновременно с това е здраво стъпил на земята. Реализмът му танцува между поетическия образ и един остроумен инцидент, предаден на фин метрополитен език и диалект, който никога не звучи изкуствено или пресилено. Героите му носят висока доза на самоирония. Много критици оприличават писането му с черния хумор на Уди Алън. Но под живостта на неговите образи, винаги се прокрадва типичната за книгите му меланхолия.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Стръв"

Бийтълс 2: Олово
-10%

Бийтълс 2: Олово

Ларш Собю Кристенсен

12.60 лв.
Изплъзна ми се от езика
-10%

Изплъзна ми се от езика

Ларш Собю Кристенсен

14.40 лв.
Бийтълс 3: Огледално написана история
-10%

Бийтълс 3: Огледално написана история

Ларш Собю Кристенсен

13.50 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Аделейд

Аделейд

Дженевийв Уилър

19.95 лв.

Други книги от Ларш Собю Кристенсен

Коментари за "Стръв"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах