Абонамент за бюлетин
Психотерапия на фобии и мании
-5%

Психотерапия на фобии и мании

ISBN: 9786197620092
Издател: Ахат
Издадена: 2021
Брой страници: 112
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 12.50x20.00
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 12.35 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
ВТОРО ИЗДАНИЕ

На практика голяма част от тях в някаква степен съществуват латентно като обичаен скътан страх или като скрито влечение. Те стават проблем поради някаква причина, предизвикваща и отключваща тяхното патологично разрастване и придобиване на характеристики, които стават опасни както за душевното здраве на отделния човек, така и за околните. В такъв смисъл те имат голяма обществена значимост, защото тези психични страдания засягат твърде голяма част от българското население. Освен това при някои от тях са налице и тенденции да разширяват своя обхват. В същото време липсват методически инструкции и инструменти за превенцията и за терапията на обсесиите, в частност на фобиите и маниите, които да могат да се ползват успешно в практиката. Самите обсесии са изключително разнообразни и имат свой специфичен облик, свои характерни причини, форма на проява и динамика при всеки отделен пациент.

От това следва, че е необходимо да се предложи в достатъчно достъпна форма сравнително голям регистър от възможни ефективни психотерапевтични противодействия, които да може да се ползват от по-широки кръгове психолози и психотерапевти, както и да може да помага за ориентация на близките на пациентите, а и на самите тях, ако това е възможно и уместно.

В книгата, която в същността си представлява практическо ръководство за работа с пациенти, са разгледани въпросите за природата и проявите на всяка една от включените обсесии. Rазглеждат се характерните особености на протичането им, факторите и причините, които обуславят появата и развитието им като психичен проблем. Описват се евентуалните лоши последствия, представят се най-добрите начини за диагностициране (включително и за диференциална диагноза, където е необходимо) и според нас най-ефективните за българските условия възможни методи за психотерапия. Самите психотерапевтични методи са от различни направления и школи на психотерапията - психоаналитично направление, бихейвиористко направление, юнгианска школа и други. Посочват се и най-ефективните за терапията на дадена обсесия разновидности на nсихотерапевтичната практика - групова терапия, семейна психотерапия, котерапия, сугестивни методи, аверсивни методи и други. Особено внимание е обърнато на тези методи, спрямо които общо взето има натрупан психотерапевтричен опит и е доказано, че резултатите от лечението са добри.

Книги, подобни на "Психотерапия на фобии и мании"

Клинична практика на психоанализата
-5%

Клинична практика на психоанализата

Петър Иванов

47.50 лв.
Психоаналитична терапия. Курс лекции (1-40)
-5%

Психоаналитична терапия. Курс лекции (1-40)

Петър Иванов

28.50 лв.
Психоаналитична терапия. Курс лекции (41-70)
-5%

Психоаналитична терапия. Курс лекции (41-70)

Петър Иванов

28.50 лв.
Концептуални основания на приложната психоанализа
-5%

Концептуални основания на приложната психоанализа

Петър Иванов

38.00 лв.
Приложна психоанализа, том 1
-5%

Приложна психоанализа, том 1

Петър Иванов

28.50 лв.

Други книги от Петър Иванов

Коментари за "Психотерапия на фобии и мании"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах