Абонамент за бюлетин
Прозорлив ум
-5%

Прозорлив ум

ISBN: 9786190110941
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2022
Брой страници: 288
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 19.99 лв.
Цена: 18.99 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Психология и психоанализа, Познай себе си
Всички имаме склонност да виждаме това, което искаме да видим. С други думи, проявяваме т.нар. нагласа на войника. Като започнем от разделението на лагери и слагането на розови очила и стигнем до изнамирането на благовидни оправдания в личния си живот, ние сме силно мотивирани да защитаваме идеите, в които вярваме, и да отричаме онези, които ни противоречат.

Но ако искаме по-често да намираме верния път, трябва да се потрудим и да възприемем нагласата на съгледвача. За разлика от войника, целта на съгледвача не е да избере едната страна и да защитава само нея в ущърб на другата, а да навлезе в непознатата местност, да проучи терена и да се върне с възможно най-точно съставена карта. Без значение какво се надява да открие, съгледвачът преди всичко иска да разбере каква е реалността.

В „Прозорлив ум“ Гейлъф показва, че съгледвачите успяват по-добре да се ориентират в действителността не защото са по-умни или по-знаещи от всички останали, а благодарение на няколко емоционални умения, навици и схващания за света, които всеки е в състояние да усвои. Чрез увлекателни примери – от съвети как да оцелеем сам-самички насред открития океан, през тайната, която спасява Джеф Безос от свръхсамоувереност, и обяснението защо суперпрогностиците превъзхождат агентите на ЦРУ, до разгорещените спорове в „Редит“ и съвременната предубедена политика – Гейлъф търси отговор на въпроса защо собственият ни ум ни подвежда и как можем да променим начина си на мислене.

Книги, подобни на "Прозорлив ум"

Може и да греша
-10%

Може и да греша

Бьорн Натико Линдеблад

16.20 лв.
Скрита дарба
-10%

Скрита дарба

Полина Помплиано

17.91 лв.
Стани каквото си
-5%

Стани каквото си

Алън Уотс

17.10 лв.
Как да живеем в ерата на тревожността
-10%

Как да живеем в ерата на тревожността

Франк Талис

23.40 лв.
Капанът на перфекционизма
-5%

Капанът на перфекционизма

Томас Къран

20.81 лв.

Други книги от Джулия Гейлъф

Коментари за "Прозорлив ум"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах