Абонамент за бюлетин
Политиката
-10%

Политиката

ISBN: 9789543987573
Издател: Труд
Издадена: 2023
Брой страници: 318
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x23.00
Корична цена: 45.00 лв.
Цена: 40.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Политика
„Политиката“ (с оригинално заглавие „Does America needs a Foreign Policy”) на видния аме­рикански държавник Хенри Кисин­джър, съветник по въпросите на националната сигурност по време­то на президента Ричард Никсън и държавен секретар при президента Джералд Форд, може да се характери­зира като политическо есе върху настоящето и бъдещето на аме­риканската външнополитическа стратегия.

Идеите на Кисинджър отчитат новите реалности в света след падането на желязната заве­са и отправят поглед в бъдещето, без да пропускат нито един земен регион и дори отделни държави. В специално написан послеслов бив­шият държавен секретар се спира на непосредствените задачи на американската външна политика след терористичните удари в САЩ на 11 септември 2001 година.

В “Политиката” Хенри Кисинджър формулира съвсем ясно и катего­рично хегемонното положение на САЩ в света след края на студена­та война: “Международната сцена представлява странна смесица от зачитане и подчинение на амери­канската мощ, съчетана понякога с гняв към нейните препоръки и объркване, що се отнася до дъл­госрочните й цели... Съедине­ните щати имат превъзходство, което не е оспорвано дори от най-великите империи на ми­налото. От въоръженията до предприемачеството, от науката до технологията, от висшето об­разование до културата САЩ зае­мат безпрецедентна доминираща позиция на цялото земно кълбо... САЩ се смятат ед­новременно за източник и гарант на демократичните институции по земното кълбо и все повече се утвърждават като арбитър за чест­ността на избори в други страни и в прилагането на икономически санкции или други задължителни мерки, ако изискванията им не се изпълняват.” Това е базата, на която Кисинджър гради изводите си за външната политика на САЩ.

Книги, подобни на "Политиката"

Дипломацията - юбилейно издание
-10%

Дипломацията - юбилейно издание

Хенри Кисинджър

49.50 лв.
Световен ред
-10%

Световен ред

Хенри Кисинджър

36.00 лв.
Путин, войната и ние
-10%

Путин, войната и ние

Огнян Стефанов

19.80 лв.
Епохата на автократите
-10%

Епохата на автократите

Гидиън Рахман

17.91 лв.
Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.

Други книги от Хенри Кисинджър

Коментари за "Политиката"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах