Абонамент за бюлетин
Пантеон, том 3: Световният интелектуален елит и България

Пантеон, том 3: Световният интелектуален елит и България

ISBN: 9789542950080
Издадена: 2013
Брой страници: 432
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 21.50x27.50
Корична цена: 40.00 лв.
Цена: 40.00 лв.
Пантеон, книга трета, е израз на почитта ни за безкористното дело на световния интелектуален елит на епохата. Излъчваното сияние около имената на тези първенци на духовната култура от различните народности е сиянието на дълбоката ни признателност. С това изпълняваме своята мисия – вграждането на имената им в Пантеона на българската културна история.

Мимолетността на земното щастие, недостъпността на човешкото познание, стремежът за самопознание – с поглед, насочен навътре – са част от идеите, които изпълват съзнанието и определят действията на „цвета на интелигенцията“ от миналия век, или по-точно – на хората от границата между двата века. Хора, които в чистотата на своята младост се изкушават или от пътя на босоногия Толстой (да търсят злото, което винаги се изплъзва и остава скрито някъде в нас), или – изкушавани от хипнозата на девиза “Liberté . Égalité . Fraternité”, отдаваха силите си – интелектуални и физически – на илюзиите, които животът поднасяше щедро, докато бъде осъзнато, че вътрешната индивидуална свобода е истинската, без която е немислима социалната. А събитията, със своята апокалиптична жестокост разголваха истината – сурова, без грим. И така, някаква дълбока мъка натрупваше своята утайка и ден след ден усилваше чувството за необходимост от помощ на българина. Помощ когато подаваш ръка на падналия; помощ, когато го подкрепяш в борбата; помощ, когато си му помогнал в пътя към възхода.

И всички те, изпълнили своя дълг, доброволно сляха живота си с живота на нашия българин.

Душите ваши са струни цели с трепет благороден,

скръбта ни вас боли, триумфът наши

превръща се във ваш триумф народен.

– каза с благодарност народният поет Вазов още в 1912 година на чужденците, които неотлъчно бяха с нас.

Неговият поклон към тях е и наш дълбок поклон.



Те присъстват в нашата летопис, свързали завинаги съдбата си със съдбините на България. Те бяха с нас – част от нашето минало: в най-трудните за българите дни живяха и страдаха с нас в робските години. Приятели на България – те бяха Съвестта на цивилизования свят, Протест срещу робството, срещу неправдата, срещу кръвопролитието, срещу верската тирания. Тяхната подкрепа бе Гласът в защита на свободния живот, на свободното вероизповедание, на свободната воля.

Видима, здрава нишка свързва трайно съдбата на нашата Родина с тези Радетели на Истината. В своите трудове те подчертаваха великия под-виг на Първоучителите Кирил и Методий – въвеждането на славянската писменост, изтъкваха деятелността на поколения творци на Словото – открили пътя на славянските народи към света на цивилизованите нации. Словото, което с магическата си сила осветли Познанието и разкри историческите, духовните и чистите човешки истини.

Книги, подобни на "Пантеон, том 3: Световният интелектуален елит и България"

Българи и турци

Българи и турци

36.00 лв.
Известия на Българска Орда. Годишник 1942. Възпоменание

Известия на Българска Орда. Годишник 1942. Възпоменание

30.00 лв.
Извън отъпканите пътеки

Извън отъпканите пътеки

25.00 лв.
Тук се създава народът на бъдещето

Тук се създава народът на бъдещето

20.00 лв.
50-те най-бележити български владетели и пълководци
-10%

50-те най-бележити български владетели и пълководци

13.50 лв.
Коментари за "Пантеон, том 3: Световният интелектуален елит и България"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах