Абонамент за бюлетин
Мечти по мярка
-10%

Мечти по мярка

ISBN: 9789543305742
Издател: Унискорп
Издадена: 2022
Брой страници: 376
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Испанска
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 19.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Семейна сага, която се сблъсква с предизвикателствата на висшата мода в Барселона през 20-те и 30-те години на миналия век, в общество, запътено към война.

Романът започва няколко години преди десетилетието на 20-те години на миналия век, с внезапната смърт на бащата Антони Молинс Хил, собственик на една от най-престижните модни къщи в Барселона – „Санта Еулалия“. Андреу, синът му, поема управлението, но с по-други намерения. Неговата цел е да приближи възможно най-близо „Санта Еулалия“ до модния подиум.Скоро бизнесът ще придобие различен облик – ще бъдат създадени собствени колекции от облекла, с дефилета висша мода, резултат от работата на дизайнера на къщата Феран Клос, зет на собственика. За целта е подготвен страхотен моден парад в стила на Париж, един от първите в испанската държава. Ще преживеем пробуждането на „Санта Еулалия“ заедно с това на Барселона и проекцията му като модерен и трансгресивен град със Световно изложение през 1929 г.

Междувременно, преживяванията на семейството на собствениците Молинс (Андреу, Розер – сестра му, Феран) и тези на работниците и служителите на Модната къща се смесват и бият в ритъма на новите времена. Обещаващи времена, като тези на Световното изложение през 1929 г. Или сложни и трудни, като тези на Гражданската война и периода непосредствено след нея.

Животът на Лайа Калвет, главната героиня, тече успоредно с този на Санта Еулалия, където тя започва да работи в много ранна възраст благодарение влиянието на майка си, Кармен, шивачка в Къщата. Тогава Лайя е просто момиче с глава, пълна с птици, невинно и мечтателно. Лайа ще се промени много през годините. Развълнуваната млада жена ще изпита различни болки, които ще бележат душата ѝ и ще я превърнат в зряла жена, която ще живее, отдадена на работата си. В жена без усмивки. От обикновена продавачка, Лайя ще се превърне, благодарение на усилията си, в директор на салоните на Санта Еулалия.

Нурия Прадас ни превежда през житейския път на една млада жена от Барселона. Връзката ѝ с магазина, в който работи, ни помага да опознаем света на шивачките и висшата мода.

Семейният бизнес на „Санта Еулалия“ все още съществува в Барселона и се управлява от четвъртото поколение на семейство Санс (Молинс в романа).

-----------------------
Нурия Прадас e родена през 1954 г. в барселонския квартал „Побленоу“, дете на поколение, на което според думите ѝ „му бяха забранени много неща, сред които и собствената култура“. През 1980 г. завършва Каталонска филология и започва да преподава каталонски език и литература в различни училища и институти, а накрая се установява като преподавател в Мистрал де Сант Фелиу де Льобрегат, където работи в продължение на повече от двайсет години. Там се отдава на страстта си и формира младежка театрална трупа. Навлиза в литературата с театрални пиеси. Публикува първата си книга през 1995 г. и се посвещава на детската и младежка литература. Има над четиресет публикувани произведения в сътрудничество с многобройни издателства. Внимание заслужават книгите ѝ „Лиор“ (1995), „Едно лято с Анна“ (1996) и серията книги, посветени на леля Адела („Леля Адела в Ню Йорк“, „Леля Адела в твоя живот“…). Сред последните ѝ произведения е трилогията „Велики пътешествия“ („Хека“, „Пътуването на живота“ и „Кокном“), издадена на каталонски и испански език. Романът „Под същото небе“ ѝ печели наградата „Карл Велики“. Първият ѝ роман за възрастни е „Момичето от библиотеката“, последван от „Мечти по мярка“. Понастоящем живее в малкото градче Сант Естеве Сесровирес (Льобрегат). Напуснала окончателно учебните зали, вече е напълно отдадена на писателската дейност.

Книги, подобни на "Мечти по мярка"

Диамантеното око
-10%

Диамантеното око

Кейт Куин

21.60 лв.
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Царина
-10%

Царина

Елън Алпстен

22.50 лв.
Дъщерята на Аушвиц
-10%

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

19.80 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.

Други книги от Нурия Прадас

Коментари за "Мечти по мярка"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах