Абонамент за бюлетин
Медичите: Кръстниците на Ренесанса
-10%

Медичите: Кръстниците на Ренесанса

ISBN: 9789549420463
Издател: Персей
Издадена: 2007
Брой страници: 480
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Английска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Книга за фамилията Медичи, която става една от най-влиятелните в средновековна Европа. В нея има папи, крале, меценати и престъпници, властвали в Италия, Франция и Испания. С много любопитни факти е проследена съдбата на изключителни личности като Лоренцо Великолепни, папа Лъв Х, Катерина (с която се свързва Вартоломеевата нощ) и Мария Медичи.

Това е история за власт, пари и амбиции, разказана увлекателно и интригуващо, с вещина и задълбоченост. Семейната история на Медичите е изпъстрена с коварство и кръв, с предателства и победи, с унижения и възходи. Представителите на рода достигат до най-високите етажи на властта в Ренесансова Европа и познават най-големите падения в морален и политически план. В различни периоди от съществуването си фамилията дава на световната история папи, кралици и дукове.
Започнали като търговци и банкери, скоро Медичите решават да разширят сферата си на обществено влияние, като се включат и в политическия живот на Флоренция. Възходът на им съвпада с разцвета на Ренесанса и се свързва с покровителството на най-големите италиански творци във времето на небивал възход на науките и изкуствата.

В лицето на Козимо де Медичи родът се сдобива с първия си владетел на града държава. В продължение на шейсет години, докато е под управлението на Медичите, Флоренция се превръща във водещ център на хуманистичното познание. Тук се раждат и развиват таланта си гении като Донатело и Брунелески, Ботичели, Микеланджело и Леонардо, насърчавани и предразполагани от хора като Лоренцо Великолепни.

Представители на рода по-късно са меценати и на други прочути художници като Веласкес и Рубенс.

През 1743 г. последната представителка на рода Медичи, Ана Мария Луиза, оставя завещание, в което се разпорежда всички "галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности" на Медичите "за благото на народа и за стимул на любопитството на чужденците нищо да не бъде отчуждавано или изнасяно извън столицата или територията на великото херцогство Флоренция".

Книги, подобни на "Медичите: Кръстниците на Ренесанса"

Диамантеното око
-10%

Диамантеното око

Кейт Куин

21.60 лв.
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Царина
-10%

Царина

Елън Алпстен

22.50 лв.
Дъщерята на Аушвиц
-10%

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

19.80 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.

Други книги от Пол Стратърн

Коментари за "Медичите: Кръстниците на Ренесанса"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах