Абонамент за бюлетин
Интелектът на растенията
-39%

Интелектът на растенията

ISBN: 9789542617204
Издател: Хермес
Издадена: 2017
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.95 лв.
Цена: 7.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Специализирана литература, Флора, Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
Притежават ли разум и сетива растенията? Могат ли да разрешават проблеми и да общуват? От дълбока древност учени и философи се опитват да отговорят на тези въпроси. Немалка част от тях заключават, че растенията са пасивни и лишени от интелект. Други обаче защитават противоположната теза, която изследванията, направени през последните десетилетия, потвърждават.

В тази книга Стефано Манкузо, водещ специалист по невробиология на растенията, хвърля нова светлина върху невероятните умения и сложни взаимоотношения на представителите на флората. Опирайки се на множество примери и най-новите научни открития, авторът доказва категорично, че растенията притежават интелект. Те демонстрират изумителни способности да разчитат сигнали от околната среда, да решават проблеми и да се адаптират. Дори проявяват признаци на чувства – нещо, което досега сме считали за присъщо единствено на животните и човека.

Изключително любопитна и увлекателна, книгата ни кара да преосмислим остарялото си разбиране за растителното царство и за пореден път да се възхитим на съвършените механизми на природата.

-----------------

Книгата ни кара, понякога отново и отново, да отидем отвъд вече познатите ни понятия. Няма проблем. Не съм част от научна мрежа, затова интересът ми към ученето е заради самото учене и научаването на нови неща. И какво иска от нас г-н Манкузо да храносмелим?
Ами просто идеята, че растенията са интелигентни. Без проблеми, всъщност, вече бях убеден в първите части на книгата, особено с аргумента, че ние винаги въвличаме понятия за интелект думи като "мозък", "очи" или някой друг традиционен "сетивен орган", с който боравим...

Читателско мнение

Книги, подобни на "Интелектът на растенията"

Механизмите на ума
-5%

Механизмите на ума

Майкъл Луис

18.05 лв.
Ти не си твоят мозък
-5%

Ти не си твоят мозък

Джефри Шуорц

18.05 лв.
Вземане на решения при риск и неопределеност
-10%

Вземане на решения при риск и неопределеност

Георги Менгов

22.49 лв.
Как да си отгледаш викинг

Как да си отгледаш викинг

Хелън Ръсел

19.99 лв.
Може и да греша
-10%

Може и да греша

Бьорн Натико Линдеблад

16.20 лв.

Други книги от Стефано Манкузо

Коментари за "Интелектът на растенията"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах