Абонамент за бюлетин
Духът на Дзен
-5%

Духът на Дзен

ISBN: 9786190108443
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2021
Брой страници: 144
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 14.25 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Източни учения
„Духът на дзен“ от Алън Уотс е една от първите книги, представили на западния свят основите на дзен будизма. И до днес този труд си остава едно от най-достъпните и сбити изложения на произхода и определящите принципи на дзен.

Тук Уотс изследва зараждането на дзен в Древна Индия и проследява разпространението му в Китай и Япония. С прости думи, ала с изключителна дълбочина той разкрива как практикуването на дзен може да доведе до коренна и чудотворна трансформация на практикуващия, но и за необходимостта от жертви и самоконтрол за постигането ?.

На човека, неспособен да види истината в себе си, никой буда не може да му я разкрие, а онзи, който не я търси в настоящия миг, не може да очаква тя да му бъде представена в бъдеще.

В „Духът на дзен“ ще научите не само за духовното упражнение, известно като коан – нерешима главоблъсканица, която може да доведе до просветление, – но и как да дисциплинирате ума си, за да преминете отвъд интелекта и логиката.

Няма да откриеш Буда в рая или някакво небесно царство, докато най-напред не го откриеш в себе си и другите чувстващи същества; не бива да очакваш просветление в отшелническата хижа, ако си неспособен да го постигнеш в светския живот.

Алън Уилсън Уотс (1915–1973) е един от най-големите авторитети в областта на източната мъдрост. С дейността си като писател, философ и лектор хвърля мост между Запада и Изтока, запознавайки западния читател с източната философия и култура. Алън Уотс е познавач както на дзен будизма, така и на индийската и китайската духовна мисъл като цяло. Неговата култова книга „Пътят на дзен“, издадена преди десетилетия, все още се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма.

„Мъдростта на несигурността“ е друга впечатляваща творба на Уотс, която акцентира върху неспособността на съвременния човек да живее тук и сега, а непрестанно да преживява миналото или да се тревожи за бъдещето.

--------------------
Алън Уотс е автор на над 25 книги, сред които са още „Дао на водата“, „Мит и религия“, „Култура на контракултурата“, „Будизмът: Дао на философията“, „Духът на дзен“ и на множество статии.

Книги, подобни на "Духът на Дзен"

Пътят на дзен
-5%

Пътят на дзен

Алън Уотс

18.05 лв.
Дао на водата
-5%

Дао на водата

Алън Уотс

13.30 лв.
Книга за табуто да узнаеш кой си
-5%

Книга за табуто да узнаеш кой си

Алън Уотс

15.20 лв.
Будистки притчи
-5%

Будистки притчи

Огняна Иванова

20.90 лв.
Сърцето на будисткото учение
-5%

Сърцето на будисткото учение

Тик Нят Хан

18.91 лв.

Други книги от Алън Уотс

Коментари за "Духът на Дзен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах