Абонамент за бюлетин
Пътят на дзен
-5%

Пътят на дзен

ISBN: 9786190106586
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2020
Брой страници: 272
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 18.05 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Източни учения
Какъв е звукът от пляскането с една ръка?

Дзен будизмът не е религия, нито философия; не е психология или наука. Той е начин на живот и път за освобождение, който е прямота, замах, усет за красотата, но преди всичко – способност за преобразяване.

Само когато в съзнанието ти няма неща и съзнанието ти не е в нещата, ти си свободен и духовен, празен и чудодеен.

Корените на дзен са колкото даоистки, толкова и будистки, така че Алън Уотс търси извора му в китайските духовни традиции. Стремежът на дзен е проумяване на същността на живота. Както „рибата плува във водата, но не мисли за нея, както птицата лети с вятъра, но не знае за вятъра“, така и истинският живот според дзен няма нужда от „вдигане на вълни, когато не духа вятър“, вмъкване на религии или духовност като нещо извън и над самия живот.

Докато пеперудите кацат върху новопосадените цветя,

Бодхидхарма казва: „Аз не знам.“

Пробуждане означава да познаеш какво реалността не е.

Алън Уотс е един от най-големите авторитети в областта на източната философия. Именно той в средата на миналия век хвърля мост между Запада и Изтока, въвеждайки западния читател в източната мисъл и култура. Уотс е познавач не само на дзен будизма, но и на индийските и китайските духовни традиции като цяло. „Пътят на дзен“, издадена преди десетилетия, се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма.

------------------------

Алън Уилсън Уотс (1915-1973) е британски философ, писател и лектор, най-известен като преводач и популяризатор на източната философия за западна аудитория. Роден в Чизълхърст, Англия, той се премества в Съединените щати през 1938 г. и започва обучението си по дзен философия в Ню Йорк. Следвайки кариерата си, посещава семинари, където получава магистърска степен по теология. Уотс става епископски свещеник през 1945 г., след което напуска служението през 1950 г. и се премества в Калифорния, където се присъединява към факултета на Американската академия за азиатски изследвания.

Той печели огромен брой последователи в района на залива на Сан Франциско, докато работи като доброволец в "Кей Пи Еф Ей" (KPFA), радиостанция "Пасифика" в Бъркли. Уатс е написал повече от 25 книги и статии по важни за Източната и Западната религия теми, представяйки тогава процъфтяващата младежка култура в "Пътят на Дзен" (1957), един от първите бестселъри, посветени на будизма. В "Психотерапия Изток и Запад" (1961) Уотс предлага будизмът да бъде смятан за форма на психотерапия, а не религия. Той смята, че неговата книга "Природа, Мъж и Жена" (1958) е "от литературна гледна точка - най-добрата книга, която някога съм написал". Той изследва и човешкото съзнание, в есето "Новата алхимия" (1958).

Към края на живота си разделя времето си между къща в Саусалито и каюта на връх Тамалпайс. Много от книгите му вече са на разположение в цифров формат и много от неговите записани разговори и лекции са достъпни в Интернет. Според критика Ерик Дейвис неговите "писания и записани разговори все още блестят с дълбока и галванизираща яснота".

Книги, подобни на "Пътят на дзен"

Духът на Дзен
-5%

Духът на Дзен

Алън Уотс

14.25 лв.
Дао на водата
-5%

Дао на водата

Алън Уотс

13.30 лв.
Книга за табуто да узнаеш кой си
-5%

Книга за табуто да узнаеш кой си

Алън Уотс

15.20 лв.
Будистки притчи
-5%

Будистки притчи

Огняна Иванова

20.90 лв.
Сърцето на будисткото учение
-5%

Сърцето на будисткото учение

Тик Нят Хан

18.91 лв.

Други книги от Алън Уотс

Коментари за "Пътят на дзен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах