Абонамент за бюлетин
Доброволецът
-10%

Доброволецът

ISBN: 9786190207733
Издател: Колибри
Издадена: 2021
Брой страници: 552
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
През септември 1940 г. бившият кавалерийски офицер Витолд Пилецки се оставя да бъде арестуван от немските власти и изпратен в концентрационния лагер в покрайнините на Освиенцим. Целта на мисиятa: да информира полската съпротива и полското правителство в изгнание, а чрез него – и съюзниците от антихитлеристката коалиция – за масовите избивания на лагерниците и постепенното превръщане на лагера „Аушвиц“ в епицентър на унищожението на европейското еврейство.

След престой от две и половина години обаче Пилецки стига до извода, че за да подтикне Запада към действие ще трябва да извърши невъзможното -- да избяга от „Аушвиц“.

Заличен тотално от историята и екзекутиран през 1948 г. от следвоенното полско прокомунистическо правителство, Пилецки остава почти непознат за широката световна общественост. Архивът му и шифрите, с които е бил закодиран от Пилецки, е върнат на сина му Анджей едва след рухването на Съветския съюз.

Получил достъп до този и редица други архиви от двете страни на Атлантика, авторът на настоящото издание – роденият през 1978 г. в Уелс Джак Феъруедър – предлага първото задълбочено и подробно документирано изследване за живота на Витолд Пилецки.

Випусникът на Оксфорд Феъруедър има стаж като военен кореспондент с британските войски в Ирак през 2003 г., а впоследствие отразява и войната в Афганистан за в. „Уошингтън Поуст“.

За „Доброволецът“ Феъруедър получава и една от най-престижните литературни награди във Великобритания (заедно с „Букър“) – наградата „Коста“, основана през 1971 г. от пивоварните „Уитбред“, а днес носеща името на световноизвестната верига от кафенета. Днес общият награден фонд „Коста“ възлиза на 60 000 британски паунда.

Книги, подобни на "Доброволецът"

Царина

Царина

Елън Алпстен

25.00 лв.
Дъщерята на Аушвиц

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

22.00 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.
Апокрифният живот на Франциск от Асизи
-10%

Апокрифният живот на Франциск от Асизи

Масимилиано Фели

22.50 лв.
Клитемнестра
-10%

Клитемнестра

Костанца Касати

20.70 лв.

Други книги от Джак Феъруедър

Коментари за "Доброволецът"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах