Абонамент за бюлетин
Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността
-5%

Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността

ISBN: 9789543216000
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2011
Брой страници: 1104
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 15.50x22.00
Корична цена: 68.00 лв.
Цена: 64.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Специализирана литература, Философия, психология, етика
"Всъщност за какво наистина става дума в тази книга, позната и като „ГЕБ“?
Много хора мислят, че заглавието обяснява всичко: книга за математик, художник и музикант. Но и най-беглият поглед показва, че точно тези трима души, колкото и неоспоримо велики да са, играят минимална роля в изложението. Няма начин книгата да е за тях тримата!

Тогава не може ли да опишем ГЕБ като "книга, която показва, че математиката, изобразителното изкуство и музиката по същество са едно и също нещо"? Това също е неописуемо далеч от целта – и въпреки това съм го чувал отново и отново, при това не само от непрочели книгата, но и от нейни читатели, дори от ревностни читатели.

В книжарниците съм виждал ГЕБ да украсява лавиците на най-различни раздели, не само математика, обща наука, философия и когнитивна наука (които са приемливи), но и религия, окултизъм и бог знае какво още. Защо е толкова трудно да се разбере за какво става дума в тази книга? Със сигурност не е само заради обема й. Вероятно поне отчасти причината е свързана с това, че ГЕБ покрива, и не просто повърхностно, тъй разнородни теми – фуги и канони, логика и истина, геометрия, рекурсия, синтактични структури, естеството на значението, дзен будизъм, парадокси, мозък и разум, редукционизъм и холизъм, колонии от мравки, понятия и ментални репрезентации, превод, компютри и техните езици, ДНК, белтъци, генетичният код, изкуствен интелект, творчески способности, съзнание и свободна воля – понякога дори изкуство и музика, да не повярва човек!, – че за много хора се оказва невъзможно да определят основния фокус.

Накратко, ГЕБ е много личен опит да разкажа как става така, че от неодушевена материя може да се получат одушевени неща. Какво е личността и как тя се получава от обекти, безлични като камъка или локвата? Какво е Азът и защо неща като него се срещат (поне досега) единствено свързани с „полюшващи се буци с ужас и мечти“, ако използваме прекрасната фраза на поета Ръсел Едсън – тоест свързани само с определен вид лигава маса, затворена в твърда защитна обвивка, покачена на върха на подвижна платформа, която се скита по света на две леко мъхнати сгъващи се опори?"
Дъглас Хофстатър

Книги, подобни на "Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността"

Немислимото
-10%

Немислимото

Хелън Томсън

15.21 лв.
Механизмите на ума
-5%

Механизмите на ума

Майкъл Луис

18.05 лв.
Ти не си твоят мозък
-5%

Ти не си твоят мозък

Джефри Шуорц

18.05 лв.
Вземане на решения при риск и неопределеност
-10%

Вземане на решения при риск и неопределеност

Георги Менгов

22.49 лв.
Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда
-10%

Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда

Мари-Клод Уле

14.40 лв.

Други книги от Дъглас Хофстатър

Коментари за "Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах