Абонамент за бюлетин
Божествата на траките

Божествата на траките

ISBN: 9789543780594
Издадена: 2010
Брой страници: 324
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 21.50x28.50
Корична цена: 60.00 лв.
Цена: 60.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на стария свят
Двуезично издание на български и английски език.

Етнонимът траки се отнася за многобройно индоевропейско население, което обитава през древността територията между двуречието Днепър-Днестър, южните склонове на Карпатите, двуречието Стримон (дн. р. Струма) - Аксиос (дн. р. Вардар), Северноегейското крайбрежие с прилежащите му острови и Северозападна Мала Азия. То притежава единни стопански, социално-поведенчески и културни стереотипи, естествено обособени от историко-географските дадености на региона. Траките обаче, както и другите древни европейски етноси не притежават самосъзнание в смисъл на сплотен народ. Не случайно още през V в. пр.Хр. бащата на историята Херодот отбелязва, че те са най-многобройният народ на света след индийския и ако бяха единни, биха били непобедими.

Източният дял на Балканския полуостров, разположен между Егейско море и Карпатите, е земя на поколения земеделци и грънчари, на конници и животновъди, на рудари и златари, на мореплаватели и презморски търговци, формирането на тракийския етнос е хилядолетен процес на взаимодействие между местното автохтонно население и новодошлите пришълци от север.
Датирането на появата на божество е винаги много спорно, тъй като формирането на представата за него и утвърждаването на свещенодействията не са еднократен акт, а дълъг, обикновено хилядолетен процес. Траките са нелитературен народ, поради което имената и епитетите на боговете и богините им, които достигат до нас, са основно засвидетелствани от старогръцки и от латински автори. Те много често грецизират, респективно романизират местните имена или наричат божествата по подобие на своите. Благодарение на запазените надписи, поръчани от тракийски владетели и първенци, се знаят и някои местни божески прозвища.

Археологическите находки са далеч по-красноречиви за свещенодействията, вярата-обредност и религиозността на траките в различните райони на земите им и говорят за сложни космогонични и теогонични представи.

Тракийският народ е част от пъстрия древен свят на Средиземноморието и Югоизточна Европа. Вярата на техните царе доминира целия им живот и историческото им поведение. Съобщеното от древните автори убеждение на траките в безсмъртието, техните божества и вездесъщите царе-първожреци хилядолетия наред провокират въображението на творци и учени, които вярват в божествената промисъл.

Книги, подобни на "Божествата на траките"

Императорът на Рим. Властта над древноримския свят - твърда корица

Императорът на Рим. Властта над древноримския свят - твърда корица

Мери Биърд

37.90 лв.
Императорът на Рим. Властта над древноримския свят

Императорът на Рим. Властта над древноримския свят

Мери Биърд

33.90 лв.
Булгарите
-10%

Булгарите

Арх. Слави Дончев

18.00 лв.
Голямата обиколка на Римската империя
-10%

Голямата обиколка на Римската империя

Джери Тонър

20.70 лв.
Тракийското сито на гръцкия Орфеизъм

Тракийското сито на гръцкия Орфеизъм

Иван Маразов

60.00 лв.

Други книги от Димитър Попов

Коментари за "Божествата на траките"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах