Абонамент за бюлетин
Траки. Готи. Славяни

Траки. Готи. Славяни

ISBN: 9789549197556
Издадена: 2009
Брой страници: 250
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x20.70
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 14.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История
През последните години редица български и чужди историци, спонсорирани по няколко европейски проекта, се опитват са популяризират историята на готите пред читателите от България. Следвайки тъй наречения Готски път, който включва и нашите земи, тези историци в книгите и статиите ся стигат до извода, че старогерманските племена са един от етнообразуващите фактори за българската народност.
Науката е критика. Целта на настоящата книга е да направи критичен анализ не сам на аргументите за участието на старогермански племена в етногенезиса на народите от Югоизточна Европа, но на критика се подлагат историческите, археологическите, а също лингвистичните основания, които проправят тъй наречения Гетски път от земите край Балтийско море до тези на днешна Украйна и България.
Подобно на детски пъзел, парченцата информация, предлагани от археологията, изворите за историята и резултатите от изследванията на помощните науки, могат да се подредят по безброй начини. Но верният маже да е само един, защото само тогава картината ще е с пълен облик, в който всяко парче от пъзела е на мястото си и няма празноти.

Книги, подобни на "Траки. Готи. Славяни"

Опасната идея на Дарвин
-5%

Опасната идея на Дарвин

Даниъл Денет

38.00 лв.
Японската религия
-5%

Японската религия

Братислав Иванов

19.00 лв.
Японската религия
-5%

Японската религия

Братислав Иванов

14.16 лв.
Архивология

Архивология

Иван Богданов

22.00 лв.
Капитализмът без граници: Безспорният морален казус за индивидуалните права
-5%

Капитализмът без граници: Безспорният морален казус за индивидуалните права

Андрю Бърнстийн

11.40 лв.

Други книги от Петър Георгиев

Коментари за "Траки. Готи. Славяни"
Рубен Лазарев - "Пингвините" - 07/06/2009
Силна книга.
Няколко думи за по-голяма илюстрация на великолепния труд, или същността на „Готския проблем”:

а. Близо 213 г. от н.е. римски император Каракала убива брат си Гета, и забранява произнасянето на името му. Това е преломният момент, след който редица римски, византийски, и други късноантични и ранносредневековни автори започват да споменават в многобройни трудове, че готите и гетите са едно и също нещо („готи, скити, даки, мизи”).

б. Доказано е, че Св.Урфила, познат като духовен баща на тракийските готи и приближен на Теодорих 1-ви, превежда библията от латински на готски език в писмен вид, използвайки официално неизвестна днес писменост. Има преки доказателства за това, че „готите” са ползвали глаголицата в райнната й форма, няколко века преди Методий да я доразработи. Има доказателства, че това е т.н. „Рошка писменост” на хърватите (близнак на познатата ни днес граголица), ползвана от тях плътно до 18 в.

в. Има множество доказателства за това, че „Готите” са говорили език, наричан днес славянски.

г. Пролуките и пукнатините в Скандинавската теория за готския произход е толкова крехка и археологически зле аргументирана, че на автора не му косват много усилия да я опровергае (като далеч не е първия и последен сторил това).

д. Готите на територията на днешна Украйна, както и всички останали притежават силно изразени белези на късноантична тракийска култура.

е. Готите нямат нищо общо с древногерманските племена, което се даказва чрез многобройни късноантични автори, наричащи готите „и другите тракийски народи” съперници и преки врагове на древните германци.

За повече базисна историческа информация на официалната наука, препоръчвам най-вече „Готите – 1-ва част” на изд. БалканМедия.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=25418&show_comments=1



Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах