Абонамент за бюлетин
Архивология

Архивология

ISBN: 9789545358029
Издадена: 2014
Брой страници: 758
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 22.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История
Книгата „Архивология" е първата книга с текстове на Иван Богданов (1910-1992). появяваща се след неговата кончина, без самият гой да я е подготвил за публикува-не в този й вид. Замислен като издателски проект около честването на 100-годишнината от рождението му, този сборник се оформи в Центъра за документи и архивни фондове на НБУ трудно и бавно заради наложили се няколкогодишни проучвания на документи от различни архивохранилища в България. За разлика от досегашните посмъртни издания, депозирани от автора им в различни издателства и отпечатани скоро след смъртта му (Енциклопедичен речник на литературните термини. Петър Берон, 1993; Словото утеха и тревога: Студии, обрат, полемика. Наука и изкуство, 1993; Синовете на вдовицата. Масонство и масони. У И „Св. Кл. Охридски", 1994), или пък преиздания на емблематични негови книги (Българска литературна периодика. Литературен форум. 1995; Тринадесет века българска литература. Т. 1-2. АН „Проф. Марин Дринов", 1999-2000; Между примирието и мира. Балкани, 2000; Български писатели: трагикомична случки. Планета-3, 2000; Стоян Михайловски поет, трибун, мислител. НБУ, 2010), тук в основата стоят ръкописи, някои от които са били подготвени за печат от Богданов, но поради различни причини не са публикувани досега.

Книгата събира осемнадесет текста, писани от Иван Богданов Генчев между 1939 и 1951 г. и свързани с различни аспекти на работата с исторически извори. Малка част от тях са публикувани от самия Богданов, други са обнародвани след кончината му от изследователи на неговото архивно наследство през последните двадесет години, а трета група се състои от текстове, показани в цялост за пръв път тук. Един от тях дава и заглавието на сборника - „Архивология". Макар и недовършен от Богданов, този труд, замислен в две части („Архивознание" и „Архивистика"), представлява резултат от 10-годишни интензивни издирвания и писане в търсене на теоретични и практически решения на множеството проблеми при опазването и използването на документалното наследство на България. Началото на заниманията на Богданов с подобна проблематика е представено от друг основен за този сборник ръкопис, озаглавен „Археография", който е предаден в пълнота според първоначалната му подредба също за първи път.

Така оформен, този корпус от текстове представя Иван Богданов като архивист - характеристика, машинално и безкритично приписвана и преповтаряна в биографичните бележки за него през годините. Очертава го и като един от първите в България, направили своите опити в територията на архивната наука и архивното законодателство. Понеже повечето текстове са малко познати в научните среди, сред учещите архивистика и практикуващите архивисти, те логично се явяват нова база за допълнителни проучвания относно историята на архивного дело в страната ни, а спрямо всеобхватната деятелност на Иван Богданов - като още един щрих, чиято значимост може да бъде подлагана на бъдещи преценки.

Книги, подобни на "Архивология"

Опасната идея на Дарвин
-5%

Опасната идея на Дарвин

Даниъл Денет

38.00 лв.
Японската религия
-5%

Японската религия

Братислав Иванов

19.00 лв.
Японската религия
-5%

Японската религия

Братислав Иванов

14.16 лв.
Капитализмът без граници: Безспорният морален казус за индивидуалните права
-5%

Капитализмът без граници: Безспорният морален казус за индивидуалните права

Андрю Бърнстийн

11.40 лв.
ФИЛИПОПОЛ (луксозен албум)

ФИЛИПОПОЛ (луксозен албум)

Елена Кесякова, Димитър Райчев

14.95 лв.

Други книги от Иван Богданов

Коментари за "Архивология"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах