Абонамент за бюлетин
Кралица, императрица, наложница
-10%

Кралица, императрица, наложница

ISBN: 9789543302321
Издател: Унискорп
Издадена: 2009
Брой страници: 256
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 22.50x28.50
Корична цена: 58.00 лв.
Цена: 52.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Биографична литература
"Знам, че тялото ми е на слаба и крехка жена, но имам сърцето и смелостта на крал."
Елизабет I

Клодия Голд създава ярки портрети на петдесет изключителни жени, държали в ръце изпълнителната или официалната власт в различни времена от световната история, от Нефертити до Беназир Бхуто. Всяка една глава разглежда реални женски фигури – тяхната история и биография, битки и постижения, както и приносът им към света или родината им. Всички те са оказали различно влияние върху историята – някои са завладявали нови земи, други са пръвръщали родината си в първостепенна сила. Но едно е сигурно - това са дами, които са успели да засенчат мъжете около себе си и да оставят следа в историята и времето като наложат своите идеи в един консервативен мъжки свят.

Авторката проследява хронологически как жените се събужда за властта и силата постепенно във времето и стига до наши дни, когато с настъпването на демокрацията на дамите се предоставят безпрецедентни възможности и достъп до върховете на властта.
Жените, управлявали като императрици, наложници или като президенти и министър-председатели, все още са малцина. Но тази елитна група жени, които по династично право, демократични избори или с други средства са се озовали начело на политическия и церемониален живот, включва едни от най-влиятелните и харизматични фигури в световната история. Кралица Виктория, Клеопатра, Лукреция Борджия, Маркиза дьо Помпадур, Индира Ганди са само някои от имената, които присъстват в изключителната енциклопедия, която ни въвежда в един напълно женски свят. Много от героините в "Кралица, императрица, наложница. Петдесет жени начело на властта от Савската царица до Екатерина Велика" са любовници, куртизанки и престъпнички, някои се издигат чрез открито незачитане на мъжкото господство, други - по-хитри влияят върху политиката, шепнейки в ухото на слабохарактерни принцове. Всяка биографична статия поставя героинята в конктекста на културата и историята на нейното време и позволява на авторката не само да разкаже за живота на петдесет смели и невероятно независими жени, но и да представи социалната история на последните 3500 години под интересен ъгъл, който ни предлага нови познания.

Авторката Клодия Голд е магистър по средновековна история. Ръководител е на изследователския отдел Филм Едюкейшън, където се създават помощни образователни материали, автор е на редица телевизионни документални филми. В момента работи над биографията на любовницата на Джордж I. Живее в Лондон.

Книги, подобни на "Кралица, императрица, наложница"

Дълбини

Дълбини

Дорийн Кънингам

18.00 лв.
Нерон
-10%

Нерон

Антъни Еверит

31.50 лв.
Божествена
-10%

Божествена

Дейзи Гудуин

18.00 лв.
Баленсиага

Баленсиага

Еманюел Дирикс

19.90 лв.
Баленсиага - твърда корица

Баленсиага - твърда корица

Еманюел Дирикс

24.90 лв.

Други книги от Клодия Голд

Коментари за "Кралица, императрица, наложница"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах