Абонамент за бюлетин
Зографска българска история

Зографска българска история

ISBN: 9786197444254
Издател: Гута-Н
Издадена: 2020
Брой страници: 50
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 15.00x20.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 10.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България
Зографска българска история, Преписана през 1785 г. от монах Яков, в параклиса Св. Апостоли, Препис на новобългарски: Д-р Николай Иванов Колев

Уважаеми читателю,
В ръцете си държиш най-кратката българска история, намерена в Зографския манастир и наречена Зографска българска история. Тя е съставена преди или около времето на Паисий и съпоставяйки историите на Паисий и Спиридон Габровски , виждаме, че тези наши възрожденци „са черпили, но всеки по своему от някои общи извори."

Съпоставяйки тази история със съвременните ни сведения, виждаме удивителна точност на голяма част от споменатите сведения. Наред с това има кратки сведения, които намирам единствено и само в нея. Например отбелязва се, че княз Кардан, или Кардам, е дошъл на власт на 70-годишна възраст. Тъй като знаем колко години е бил на власт от други автори и годината на смъртта му, то ние можем да определим благодарение на този документ годината на раждането му. Същото е и със сведението, че след завладяването на Самуиловата държава византийците са завзели хиляди „железа“, т.е. железни ризници, които „служели на владетелите с облечените в тях войници да разбиват фланговете на враговете“. От това разбираме технологичния напредък на нашата армия по това време, водил до множество победи. Удивително е сведението за императорите на Източната римска империя, които са били, забележете, българи: „Максим, мъченик от Андрианопол, Юстин Цариградски от Андрианопол, Юстиниан Велики от Охрид, Юстин Сестринич (сестрино чедо) на Юстиниан, Юстин Млади от Охрид“ и др.Заслугата да четем този документ днес е на Раковски, който пръв съобщава за него, и на големия български учен Йордан Иванов, който го печата за пръв път на стар правопис.

Под линията на настоящия препис има множество пояснителни бележки, означени с източник Колев, последвано от номер на страница. В случая става дума за изчерпателна сбирка на тематично подредени текстове на стари автори, публикувана в „Българска история до XII век през погледа на старите автори”, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр., от които 101 цветни.

Със съкращенията ГИБИ и ЛИБИ са означени изданията на Българската академия на науките Гръцки и Латински източници за българската история, следвани от номера на тома и номера на страницата, например ЛИБИ 3, 241.

Пряко датиране в текста на Зографската история на българските владетели няма, но има сведения за времето на царуването на онези източноримски императори, с които се застъпва тяхното царуване. Това е добър ориентир във времето и по тази причина в коментари са дадени годините на царуването на съответните императори.

Драги читателю, надявам се този документ да бъде ценно допълнение в твоята сбирка от историческа литература.

15 януари 2020
д-р Николай Иванов Колев
Херцогенаурах, Германия

Книги, подобни на "Зографска българска история"

Описъ на старините по течението на река Русенски Ломъ

Описъ на старините по течението на река Русенски Ломъ

Карелъ Шкорпилъ

38.00 лв.
Стопанска България 1879-2008
-10%

Стопанска България 1879-2008

Пенчо Пенчев

18.00 лв.
Съграждането на модерна България
-5%

Съграждането на модерна България

Милко Палангурски

26.60 лв.
Съграждането на модерна България - твърда корица
-5%

Съграждането на модерна България - твърда корица

Милко Палангурски

33.25 лв.
Записки за България и българите

Записки за България и българите

Любен Каравелов

18.00 лв.

Други книги от Академик Йордан Иванов

Коментари за "Зографска българска история"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах