Абонамент за бюлетин
LEAN практики. Опит от 120 фирми в България

LEAN практики. Опит от 120 фирми в България

ISBN: 9786199030059
Издател: Alpha Quality
Издадена: 2022
Брой страници: 736
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 16.00x23.50
Корична цена: 48.00 лв.
Цена: 48.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Икономическа литература
От какво зависи един бизнес да е успешен? Как да увеличим приходите и да намалим разходите? И най-вече, как да разкрием и елиминираме вътрешните загуби от излишни за клиента ресурси и дейности? В повечето от нормалните бизнеси не може да се влияе значимо на продажните цени, нито на цените на ресурсите. Какво им остава тогава? Остава това, което протича между входа и изхода на фирмата – това са капацитетът и ефективността на вътрешните процеси. В тях и с тях фирмата създава принадена стойност.

В продължение на десетилетия първо автомобилостроителният бранш и впоследствие редица други браншове тръгват по пътя на Lean в търсене на по-високата ефективност.

Lean е философия за работа, освободена от ресурси и дейности, които са излишни за клиента, защото не създават стойност за него. Lean е система от организационни и социокултурни инструменти, чието познаване улеснява и гарантира ефективен бизнес. Lean е модел за производство в къси серии и широко портфолио, с кратък срок за изпълнение, ниски разходи и респект към качеството. Lean е рецепта за ефективност. За всяка фирма рецептите са различни, но целта е еднаква – високо ефективен бизнес!

Книгата LEAN ПРАКТИКИ е наръчник за въвеждане на принципите и инструментите на Lean. Тя споделя знанията и опита на екипа на „Алфа Куолити“ от наблюдения и анализ на работата по Lean на 120 фирми в България. Откроява се опитът на близо 35 фирми, членове на двата Lean клуба към „Алфа Куолити“. Те са доказали и продължават да го правят, че не само Lean е приложим у нас, но и че дава винаги положителни резултати. Видян и осмислен от първа ръка, българският опит е описан и анализиран. Успехите и уроците от трудните моменти сочат верния път, пазят от грешки и намаляват рисковете.

Книгата е построена върху двайсетте теми на петдневния учебен семинар „Lean Мастер Клас“. Представени са всички доказано работещи инструменти на Lean – като се почне с търсене и анализиране на Muda (загуби от излишъци), система 5S за рационализация на работните места и Картографиране на потока на стойността (VSM), премине се през изкуствено накъсване на сериите, бърза смяна и пренастройка на оборудването (SMED), тотална продуктивна поддръжка (TPM), едноелементен, нивелиран и непрекъснат поток, обратно планиране и поток с изтегляне, за да се стигне накрая до еманацията на Lean – гениално простата и ефективна система за производство и доставка Just in Тime.

Това е допълнено с полезни примери за управление на ограниченията, управление на опашките и управление на запасите при решаване на Lean казуси. Дейли Мениджмънт и работата на Кайзен екипите са разгледани и като средства за удържане на резултати, постигнати с други методи. Показана е синергията на Lean производството с Тоталното качество, Индустриалната логистика, Индустриалния инженеринг и подхода Шест Сигма.

Дадени са работещи правила за предаване и продажба на идеи, за търсене на групово съгласие, за превенция и преодоляване на съпротивата и за мотивиране към участие в подобренията. Сравнени са различни модели за управление на Lean трансформацията.

Книгата е практически пътеводител за всеки, който се интересува от Lean производство, планира да извърши Lean трансформация на своя бизнес или вече е тръгнал да я прави.

Книги, подобни на "LEAN практики. Опит от 120 фирми в България"

Моделът Story Brand

Моделът Story Brand

Доналд Милър

28.00 лв.
Единствената книга за финанси, която трябва да прочетеш

Единствената книга за финанси, която трябва да прочетеш

Мона Линке, Томас Кейл

19.90 лв.
Лидерът визионер
-10%

Лидерът визионер

Майкъл Хаят

25.20 лв.
Печели колкото наистина заслужаваш
-10%

Печели колкото наистина заслужаваш

Брайън Трейси

16.20 лв.
Данъчно облагане 2024
-10%

Данъчно облагане 2024

Валентин Савов

31.50 лв.

Други книги от Анастас Кехайов

Коментари за "LEAN практики. Опит от 120 фирми в България"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах