Абонамент за бюлетин
LEAN практики. Опит от 120 фирми в България

LEAN практики. Опит от 120 фирми в България

ISBN: 9786199030059
Издател: Alpha Quality
Издадена: 2022
Брой страници: 736
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 16.00x23.50
Корична цена: 48.00 лв.
Цена: 48.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Икономическа литература
От какво зависи един бизнес да е успешен? Как да увеличим приходите и да намалим разходите? И най-вече, как да разкрием и елиминираме вътрешните загуби от излишни за клиента ресурси и дейности? В повечето от нормалните бизнеси не може да се влияе значимо на продажните цени, нито на цените на ресурсите. Какво им остава тогава? Остава това, което протича между входа и изхода на фирмата – това са капацитетът и ефективността на вътрешните процеси. В тях и с тях фирмата създава принадена стойност.

В продължение на десетилетия първо автомобилостроителният бранш и впоследствие редица други браншове тръгват по пътя на Lean в търсене на по-високата ефективност.

Lean е философия за работа, освободена от ресурси и дейности, които са излишни за клиента, защото не създават стойност за него. Lean е система от организационни и социокултурни инструменти, чието познаване улеснява и гарантира ефективен бизнес. Lean е модел за производство в къси серии и широко портфолио, с кратък срок за изпълнение, ниски разходи и респект към качеството. Lean е рецепта за ефективност. За всяка фирма рецептите са различни, но целта е еднаква – високо ефективен бизнес!

Книгата LEAN ПРАКТИКИ е наръчник за въвеждане на принципите и инструментите на Lean. Тя споделя знанията и опита на екипа на „Алфа Куолити“ от наблюдения и анализ на работата по Lean на 120 фирми в България. Откроява се опитът на близо 35 фирми, членове на двата Lean клуба към „Алфа Куолити“. Те са доказали и продължават да го правят, че не само Lean е приложим у нас, но и че дава винаги положителни резултати. Видян и осмислен от първа ръка, българският опит е описан и анализиран. Успехите и уроците от трудните моменти сочат верния път, пазят от грешки и намаляват рисковете.

Книгата е построена върху двайсетте теми на петдневния учебен семинар „Lean Мастер Клас“. Представени са всички доказано работещи инструменти на Lean – като се почне с търсене и анализиране на Muda (загуби от излишъци), система 5S за рационализация на работните места и Картографиране на потока на стойността (VSM), премине се през изкуствено накъсване на сериите, бърза смяна и пренастройка на оборудването (SMED), тотална продуктивна поддръжка (TPM), едноелементен, нивелиран и непрекъснат поток, обратно планиране и поток с изтегляне, за да се стигне накрая до еманацията на Lean – гениално простата и ефективна система за производство и доставка Just in Тime.

Това е допълнено с полезни примери за управление на ограниченията, управление на опашките и управление на запасите при решаване на Lean казуси. Дейли Мениджмънт и работата на Кайзен екипите са разгледани и като средства за удържане на резултати, постигнати с други методи. Показана е синергията на Lean производството с Тоталното качество, Индустриалната логистика, Индустриалния инженеринг и подхода Шест Сигма.

Дадени са работещи правила за предаване и продажба на идеи, за търсене на групово съгласие, за превенция и преодоляване на съпротивата и за мотивиране към участие в подобренията. Сравнени са различни модели за управление на Lean трансформацията.

Книгата е практически пътеводител за всеки, който се интересува от Lean производство, планира да извърши Lean трансформация на своя бизнес или вече е тръгнал да я прави.

Книги, подобни на "LEAN практики. Опит от 120 фирми в България"

Печели колкото наистина заслужаваш
-10%

Печели колкото наистина заслужаваш

Брайън Трейси

16.20 лв.
Данъчно облагане 2024
-10%

Данъчно облагане 2024

Валентин Савов

31.50 лв.
Трудови отношения 2024 + Достъп до сайт
-5%

Трудови отношения 2024 + Достъп до сайт

Лариса Тодорова, Мариана Василева, Теодора Дичева, Съдия Марио Първанов

49.40 лв.
Трудови отношения 2024
-5%

Трудови отношения 2024

Лариса Тодорова, Мариана Василева, Теодора Дичева, Съдия Марио Първанов

43.70 лв.
Социално осигуряване 2024 година
-5%

Социално осигуряване 2024 година

Колектив

43.70 лв.

Други книги от Анастас Кехайов

Коментари за "LEAN практики. Опит от 120 фирми в България"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах