Абонамент за бюлетин
Cascading Style Sheets: Пълното ръководство

Cascading Style Sheets: Пълното ръководство

ISBN: 9549116514
Издател: ЗеСТ Прес
Издадена: 2002
Брой страници: 454
Корица: Мекa
Език: Английски
Размери: 16.50x23.50
Тегло: 0.743
Корична цена: 26.95 лв.
Цена: 26.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Програмиране
Спецификацията Cascading Style Sheets (CSS – Листове с каскадни стилове) представлява уникално развитие в историята на World Wide Web. CSS притежава уникалната възможност за предлагане на богато оформени и структурирани документи.
Предлагаме ви част от глава 1, в която подробно е обяснено какво наложи необходимостта от създаването на листове с каскадни стилове, предимството им пред HTML и бъдещето на структурираните документи.
... Неструктурираните страници правят индексирането на съдържанието изключително сложно. Една наистина мощна търсачка би позволила на потребителите да търсят между имената на страниците или заглавните части на самите страници, или дори отделни параграфи - е, може би само между параграфите, маркирани като важни. За да можете да направите това, съдържанието на страницата трябва да съдържа вътре в себе си някакво структурно форматиране - точно това форматиране, което липсва на повечето страници.
Липсата на структура ограничава достъпността. Представете си, че сте слепи и разчитате само на говорещия браузър. Кое бихте предпочели: структурирана страница, позволяваща на браузъра ви да чете само заглавията на отделните части, така че да можете да изберете някоя от тях; или страница, в която липсва всякаква структура и която браузърът ви трябва да прочете изцяло - без никакви означения кое е заглавна част, кое е параграф и кое е важно.
Подобреното представяне на страниците е възможно само при определен тип структура на документите. Представете си страница, в която са показани само заглавията на отделните части, като до всяка от тях има стрелка. Потребителят може да реши кое заглавие му е най-интересно и да разгледа само тази част от текста.
Структурираното форматиране е по-лесно за поддържане. Колко пъти сте прекарвали мъчителни минути, преглеждайки нечий (или дори ваш) HTML код в търсене на малката грешка, проваляща изгледа на цялата страница в един или друг браузър? Колко време сте прекарали в писане на вградени таблици и тагове FONT, само за да получите странична лента с хипервръзки на нея? Колко тага за нов ред ви трябват, за да получите точното разстояние между заглавието и следващия текст? Използвайки структурно форматиране, вие ще можете да изчистите кода си и да направите по-лесно търсенето в него.
Наистина напълно структурираният документ е малко обикновен. Благодарение само на този факт дори стотици документи в полза на структурното форматиране няма да повлияят върху разпространението на типа HTML, преобладаващ в края на двайсети век. Това, което беше нужно, беше начин за комбиниране на структурното форматиране с атрактивно представяне на страниците.
Тази концепция не е нова. През последните няколко десетилетия са предлагани и създавани много технологии за листове със стилове. Те бяха предназначени за употреба в различни области заедно с множество структурни езици за форматиране. Концепцията е била проверена, използвана и призната за полезна във всяка област, в която трябва да съществува определена структура. Въпреки това нямаше решение, което можеше да се използва с HTML. Нещо трябваше да се направи. И тогава идва на помощ CSS!
Разбира се, проблемът със замърсяването на HTML не беше подминат на Консорциума World Wide Web (W3C). Всички бяха съгласни, че тази ситуация не може да продължава вечно и има нужда от бързо решение. През 1995 започна публикуването на разработка, наречена CSS. През 1996 тя се превърна в пълна Препоръка, като стойността й стана еквивалентна на самия HTML.
Но какво ни предлага CSS? При създаването на тази книга CSS предлагаше две собствени нива. Първото ниво - Cascading Style Sheets, Level 1 (CSS1), се превърна в пълна Препоръка на W3C през 1996 година. Скоро след това се събра и работната група на W3C - Cascading Style Sheets and Formatting Properties (CSS&FP), чиято работа доведе до превръщането на Cascading Style Sheets, Level 2 (CSS2) в пълна Препоръка през 1998 година. CSS2 лежи върху основата на CSS1, като едновременно с това разширява възможностите, без да налага сериозни промени.

Книги, подобни на "Cascading Style Sheets: Пълното ръководство"

Програмирай и играй с Python
-10%

Програмирай и играй с Python

Ейдриън Б. Таки

22.46 лв.
Алгоритми в програмирането
-10%

Алгоритми в програмирането

Алексей Василев

26.96 лв.
Програмирай с JavaScript
-10%

Програмирай с JavaScript

Андрю Юе

19.80 лв.
SQL решения на практически задачи
-10%

SQL решения на практически задачи

D.K. Academy

17.96 лв.
Бази данни
-10%

Бази данни

D.K. Academy

25.16 лв.

Други книги от Ерик А. Мейер

Коментари за "Cascading Style Sheets: Пълното ръководство"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах