Абонамент за бюлетин
77 и половина чудни растения: Народна вяра, магия и лечение

77 и половина чудни растения: Народна вяра, магия и лечение

ISBN: 9786192290672
Издател: Ракета
Издадена: 2021
Брой страници: 350
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 19.00x25.00
Корична цена: 39.90 лв.
Цена: 39.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Медицина и здраве, Книги за здравето, Билки и билколечение
Лековитите билки в народната медицина

Създадохме тази книга за вас – съвременните читатели. Народните традиции, обреди и познание са начин на общуване с природата. Вярваме, че част от наследството ни като българи е да бъдем в хармония със заобикалящия ни свят. Затова чрез книгите си искаме да донесем познание, да съхраним народната традиция и да я направим достъпна за всеки читател.

Тази книга е посветена на магията на растенията и тяхното място в живота и духовния свят на нас, хората. Нека чрез знанието да виждаме в растенията и света около нас не само тяхното материално присъствие, а също да се докоснем до надеждите, страховете, опората в трудностите и паметта на тези преди нас. Нека да съхраним това послание за повече смисъл, добро и красиво в живота на тези, които идват след нас.

Част от включените в изданието растения са широкопознати, други са известни основно на носителите на магическото познание, но представянето им и свързаните с тях практики следват стриктна схема. Д-р Георги Мишев започва с официалното название на растението (вкл. латинското му име), последвано от имената, под които е познато в народната ни медицина, кратко ботаническо описание (придружено с цветна снимка), насоки за приложенията му, вкл. свързаната с това обредност според палеографските и етнографските данни, допълнени с информация от емпиричния опит на фитотерапевта Елионора Недялкова за противопоказанията, указания за приготовлението и дозировката на лекарството („Из опита на фитотерапевта“).

Текстовете не претендират за изчерпателност, но дават много добра представа за най-характерните техни черти в обредността, вярванията и лечебните практики на българския народ. За предците ни растенията са били не само материален дар, а също символи и духовни същности. Тази книга припомня и разказва за тези вярвания, празници и ритуални действия, които основно са част от българската традиционна култура, но по пътищата на културното сътрудничество са преминали и в съседните на нас народи.

----------------------
Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство, с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите. Член на международното общество за етнология и фолклор, автор на редица публикации по тематиката на български и на чужди езици и е участвал в редица национални и международни конференции (Англия, Австрия, Русия, Виетнам).
Георги Мишев има изключителни познания за ролята на растенията в българския фолклор, магическите обреди и вярвания.

Елионора Недялкова е инженер, ботаник и биохимик, народен лечител и познавач на билките в България. Всички рецепти за създаване и приложение на билки, билкови смеси, алкохолни извлеци (тинктури) и мехлеми (помади и мази) са проверени от Елионора и преживели теста на времето. Записани са от старите лечители, при които се е обучавала през годините.

Книги, подобни на "77 и половина чудни растения: Народна вяра, магия и лечение"

Емоционална свобода с цветята на доктор Бах

Емоционална свобода с цветята на доктор Бах

Даниела Кунчева

49.99 лв.
Ароматерапията
-10%

Ароматерапията

Мария Шастийн

29.70 лв.
Енциклопедия лечебни растения
-10%

Енциклопедия лечебни растения

31.50 лв.
Коя е билката
-10%

Коя е билката

Искра Урумова, Елионора Недялкова

18.00 лв.
Български билки. Фитоенциклопедия

Български билки. Фитоенциклопедия

Желязко Димитров, Ненко Радев

18.00 лв.

Други книги от Георги Мишев

Коментари за "77 и половина чудни растения: Народна вяра, магия и лечение"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах