Абонамент за бюлетин
Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски
-10%

Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски

ISBN: 9789542831112
Издател: Сиела
Издадена: 2020
Брой страници: 156
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Биографична литература
Как е завършил възходящият път на човека, на когото историята постави ореол, издигна до небето и обяви за светец, е въпрос за Процеса на Васил Левски от чисто юридически ъгъл.

Авторът не счита, че Османската държава през 1872–1873 г. може да проведе процесуално издържан наказателен процес, сравним с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а напротив – че углавното производство е такова, каквото е позволила военно-административната система на Империята, доскоро потънала единствено в правото на Шериата.

В книгата се откроява уважителното отношение на Високата порта към „главатаря на бунта“ и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили „вътрешната безопасност“ на тази все още огромна и силна империя.

Изтъква се, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа – могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.

Апелът е да не се стремим да прогласяваме Процеса „за нелегитимен“, защото така подценяваме отношението на Османската държава към случващото се в българските земи, омаловажаваме достойното поведение на Апостола пред съда и великото му усилие да организира българите в борбата за национална самостоятелност.

----------------------

Доц. д-р Маргарита Златарева е родена в гр. Карлово, където завършва гимназия „Васил Левски“. Следва право в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, специализира банково право в Joint Wienna Institute, Австрия, и конституционно правораздаване в гр. Карлсруе, Германия.

Тя е била граждански и търговски съдия във всички инстанции – районен съд, окръжен съд и ВКС. Била е и конституционен съдия, след което влиза в академичните среди като преподавател по граждански процес.

Автор е на учебник по Международен граждански процес, на монографии, сборници и десетки научни статии в областта на дружественото, нестопанското право и гражданския процес, съавтор на „Граждански процесуален кодекс – приложен коментар“.

Книги, подобни на "Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски"

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев

17.95 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Несвършващо време. Спомени
-10%

Несвършващо време. Спомени

Петър Стоянович

26.10 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.

Други книги от Доц. д-р Маргарита Златарева

Коментари за "Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах