Абонамент за бюлетин
Химн на демократичната младеж
-10%

Химн на демократичната младеж

ISBN: 9789545532450
Издател: Парадокс
Издадена: 2019
Брой страници: 170
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Химн на демократичната младеж" представя шест истории за развитието на "средния бизнес" в Източна Украйна по време на първоначалното натрупване на капитала от 90-те години на миналия век, като всеки има свое разбиране за този термин и то рядко съответства на икономическите дефиниции. Героите са бизнесмени, на които хич не им се иска да се бъхтят, но и не им стиска да крадат мащабно, поради което се възползват от остатъците от стария режим и ги трансформират в своя полза в новото демократично време.

Идеологемата за средната класа, гръбнака на съвременното капиталистическо общество, се разбива в посткомунистическата икономическа действителност. В това пространство на рекет, корупция, кражби, далаверки и данъчни измами действат странни закони, които са неразбираеми за другите народи от Европа, понякога са неразбираеми и за славянските народи, а се случва и самите украинци да не си ги разбират. На българската публика е добре позната картинката на раждането и развитието на средния бизнес, но Жадан я пресъздава с изключително чувство за хумор, а усещането, което оставя книгата не е тягостно и можем да приемем твърдението на Юрий Андрухович, че „Жадан отново е написал най-добрата си книга".

Сергий Жадан е роден през 1974 г. в Старобилск, Луганска област Превежда поезия от немски (Целан), английски (Буковски), белоруски и руски. Неговите собствени поетически и прозаични текстове, отличени с много национални и международни награди, са преведени на над тринадесет езика. Наричаният от критиката „Черният романтик" е активен организатор на литературния живот в Украйна като през 2017 г е удостоен с държавна награда „Василий Стус" за особен принос към украинското култура и активна гражданска позиция.

По време на многобройните си турнета с поетически рецитали и метения, Жадан често е съпровождан от собствената си ска-пънк група „Кучета в космоса" Живее и работи в Харков.

Книги, подобни на "Химн на демократичната младеж"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Сергей Жадан

Коментари за "Химн на демократичната младеж"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах