Абонамент за бюлетин
Унижените и оскърбените
-10%

Унижените и оскърбените

ISBN: 9789540913087
Издадена: 2021
Брой страници: 400
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 15.00x22.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика
“Унижените и оскърбените” е първото произведение на Достоевски след “Бедни хора”, в което с такава потресна сила са показани страданията на малките обитатели на големия град. Но за разлика от “Бедни хора”, чийто идеен смисъл се заключава преди всичко в протестния вик на Девушкин: “С какво право става всичко това?” – “Унижените и оскърбените” свършват другояче. Тук отчетливо звучи новият мотив у Достоевски – призивът за отказване от борбата, за доброволно, гордо смирение.

Склонността на Достоевски към не съвсем обикновените явления проличава напълно в изобразяването на характерите. Писателят е създал цяла галерия от хора, осакатени от буржоазния град: болния и беден Иван Петрович, нещастното сираче Нели, което на всичко отгоре страда от епилептични припадъци, оскърбената и измъчена Наташа и т.н. Ненапразно самият разказвач нарича Петербург град на “полулуди”. Характерно е, че Достоевски се интересува не от постепенното развитие на човешката психика, а от най-ярката и проява в острите, преломните моменти на живота. Именно тъй са изобразени в романа всички “унижени и оскърбени”.

Психологическият анализ в това произведение на Достоевски невинаги е достатъчно дълбок и достоверен. Но ако душевният мир на Иван Петрович е разкрит много пестеливо, ако Наташа учудва донякъде с неестествената си склонност към резоньорски речи, образите на Нели и Ихменев представляват високо постижение на реализма на Достоевски. В характера на Нели, не по детски сериозен, горд и благороден, отчасти е продължена линията на Неточка Незванова. Но съдбата на Нели е по-трагична, тя сякаш символизира жестоката несправедливост на социалните отношения, които съществуват. Темата на малката Нели още веднъж ще се появи в творчеството на Достоевски след шестнайсет години в образа на нещастното момиченце, срещата с което става начало на душевен прелом у “смешния човек” (“Сънят на смешния човек”).

Книги, подобни на "Унижените и оскърбените"

Престъпление и наказание

Престъпление и наказание

Фьодор М. Достоевски

30.00 лв.
Братя Карамазови
-5%

Братя Карамазови

Фьодор М. Достоевски

28.50 лв.
Записки от подземието. Играчът на рулетка
-10%

Записки от подземието. Играчът на рулетка

Фьодор М. Достоевски

22.50 лв.
Братя Карамазови
-10%

Братя Карамазови

Фьодор М. Достоевски

27.00 лв.
Записки от мъртвия дом
-10%

Записки от мъртвия дом

Фьодор М. Достоевски

22.50 лв.

Други книги от Фьодор М. Достоевски

Коментари за "Унижените и оскърбените"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах