Абонамент за бюлетин
Улици, хора, събития - Моята София през XX век
-10%

Улици, хора, събития - Моята София през XX век

ISBN: 9789545155512
Издател: Милениум
Издадена: 2021
Брой страници: 400
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.00
Корична цена: 26.00 лв.
Цена: 23.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Биографична литература
Из спомените за една София от миналото - мемоарите на Димо Казасов ни повеждат на разходка из калдъръмените улици на столица от миналия век с нейните култови образи и ключовите събития, белязали историята ни

В книгата увлекателно и пълнокръвно е описано динамичното развитие на градските пространства – улици, паркове, магазини и заведения, сгради и цели квартали, изграждането на транспортните връзки, които оформят специфичния облик на стара София.

Настоящото издание е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка във времето.

-----------------
Димо Казасов (1886 – 1980) е виден български политик и журналист. Роден е в Трявна, учи в русенската гимназия, а през 1918 г. завършва право в Софийския университет. Членува в БРСДП от 1902 г., а след нейното разцепление става част от групата на широките социалисти и влиза в партийното ръководство.

През 1927 г. е един от основателите на политическия кръг „Звено“, а от 1943 г. е деец на Отечествения фронт. През годините Димо Казасов е депутат, министър в няколко кабинета и дипломат. Участва в редактирането на редица периодични издания и е автор на пътеписи, есета и разнородни книги за обществено-политическите явления от дългия си житейски път.

Мемоарите на Димо Казасов „Улици, хора, събития“ са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Градът се променя – не само като архитектура, но и като социо-културна среда, а с него се променят и хората – при това с целия драматизъм, който неизменно съпътства подобни исторически процеси.

Като неизменен и извънредно активен участник в обществените процеси, авторът разказва за личния си принос в емблематични политически събития от началото и средата на миналия век и споделя информация и впечатления от „първа ръка“ за познанствата и връзките си със знакови фигури в нашата история. Картината на столичния живот добива завършен вид чрез сладкодумните му разкази за всекидневието и страстите на неговите жители – домашната обстановка, облеклото, пазарите, кръчмите, културните салони и т.н.

Книги, подобни на "Улици, хора, събития - Моята София през XX век"

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев

17.95 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Несвършващо време. Спомени
-10%

Несвършващо време. Спомени

Петър Стоянович

26.10 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.

Други книги от Димо Казасов

Коментари за "Улици, хора, събития - Моята София през XX век"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах