Абонамент за бюлетин
Убиецът от нищото
-10%

Убиецът от нищото

Издадена: 2008
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Руска
Размери: 14.00x20.00
Корична цена: 11.00 лв.
Цена: 9.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Юрий Мамлеев е роден през 1931 г. в Москва в семейство на професор по психиатрия. От 1953 г. се занимава с индийска философия, теософия, езотерични и окултни учения. През 1974 г. емигрира в САЩ, а от 1983 г. живее и работи в Париж до завръщането си в Москва през 1994 г. Автор е на романите "Московски гамбит"- (1985), "Блуждаещото време" (2001) и "Мир и кикот" (2003), на сборниците с разкази "Небе над ада" (1980), "Живата смърт" (1985), "Черното огледало" (1999), "Замисленият килър" (2003) и др. Романът "Убиецът от нищото" е написан през 1966-68 г. и издаден на френски в Париж през 1988 г., а в Русия — през 1995 г.

"Писах този роман в дълбока нелегалност през 60-те години в Москва. И дума не можеше да става да бъде публикуван в СССР, макар да не таеше нищо "политическо". Затова пък в него беше кошмарът на този свят, на целия свят... Пишех го в ситуация на отчаяние, когато сякаш всички надежди бяха рухнали, включително вярата в безсмъртието, вярата в Бог... Много дълбока ми изглежда интерпретацията на американския писател Джеймс Макконки:
"...Произведенията на Мамлеев са метафорично изображение на нашите духовни бедствия... В тях заобикалящата ни действителност и нейните характеристики са пределно сюрреални; земята сякаш се е превърнала в ад, без хората да осъзнават, че се е случила такава трансформация... Сякаш всички ние днес и тук сме подложени на страданията на прокълнатите и отритнатите. Видението, залегнало в основата на романа "Убиецът от нищото" е религиозно, а комедията му смъртоносна по своята сериозност".
В Русия се родиха и други интерпретации на "Убиецът от нищото", като например че някои от героите му не са никакви чудовища или престъпници, а хора, стигнали в духовните си търсения до предели, забранени за човека, където човешкият разум е безсилен...
За мен "Убиецът от нищото" беше и си остава роман загадка. Той има прекалено дълбоко дъно, живее собствен живот... Но несъмнено много въпроси, повдигнати в него, се нуждаят от отговор. Мисля, че всеки читател ще може да си отговори на някои от тях, ако се задълбочи в самия себе си".
Юрий Мамлеев

Книги, подобни на "Убиецът от нищото"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Юрий Мамлеев

Коментари за "Убиецът от нищото"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах