Абонамент за бюлетин
Трансхуманизмът: Програмираната еволюция на Homo sapiens
-10%

Трансхуманизмът: Програмираната еволюция на Homo sapiens

ISBN: 9786191887033
Издател: Атеа Букс
Издадена: 2021
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 21.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Културология и антропология, Политика, публицистика, медии, Публицистика
Новите технологии са символът на нашето време. Комбинациите между изкуствен интелект, нано и биотехнологии и когнитивна наука вече позволяват да се борим с досега нелечими болести, да забавяме процеса на стареене на телата си, да контролираме желанията, настроенията и психичното си състояние. Но те не променят само нас, а и света, в който живеем.

Информатизацията на обществата, изместването на основното внимание на човека от обективната реалност към виртуалната прави така, че границите между природно и изкуствено ще стават все по-малко осезаеми. Така ние постепенно се превръщаме в трансчовеци - преходни същества между хората на настоящето и хората на бъдещето. Изкуственият интелект се развива с бързи темпове и скоро вероятно ще бъде изобретен свръхинтелектът - машина, чиито възможности ще надвишават многократно човешките. Така ще стигнем до точката на технологична сингуларност - момента, след който вече няма да сме най-умните на планетата. В резултат на тези промени трансчовекът ще се доразвие и ще стане постчовек - нов стадий в еволюцията на човешкия вид. Постчовекът няма да има много общо с нас. Той ще живее безкрайно дълго, ще притежава невероятни физически и познавателни способности и ще бъде освободен от всякакви болести и страдания.

Хората, които вярват, че всичко това ще се случи скоро, наричат себе си трансхуманисти, а глобалното си движение - трансхуманизъм. Те вече са си поставили за цел да поемат властта над всички аспекти на човешкото битие и смятат, че човечеството няма друг изход, освен да приеме техните идеи.

В тази първа българска книга по темата се опитваме да дадем обща представа за трансхуманистичното движение, неговите корени, структури, лидери, основни тезиси, технологиите, които използва за постигане на целите си. Даваме и информация за опонентите на трансхуманизма, за критиката срещу него, както и някои наши визии за бъдещето.

Трансхуманизмът е почти непознат у нас, но в световен мащаб той отдавна е обект на широки дискусии. Членовете на трансхуманистичното движение са убедени, че човекът и цялата ни цивилизация трябва да бъдат изцяло променени, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Те вярват, че това може да стане само с помощта на новите технологии. Главните трансхуманистични слогани - цифрово безсмъртие, NBIC конвергенция, машинен свръхинтелект, точка на сингуларност, виртуална реалност, закон на Мур, тест на Тюринг и други се радват на завидна популярност сред широк кръг от мислещи хора. Лидерите на трансхуманистичното движение Ник Бостром, Макс Мор, Реймънд Кърцуейл, Дейвид Пиърс, Обри де Грей или Золтан Ищван стават все по-известни. Те са чести гости на големи медии и световни форуми. Целта на тази първа българска книга по темата е да запознае родната общественост с основните идеи на трансхуманизма, с корените, структурите и лидерите му. Надеждата ни е това образователно четиво са спомогне за проясняване визиите за сложното бъдеще, което ни очаква.

Из книгата

Книги, подобни на "Трансхуманизмът: Програмираната еволюция на Homo sapiens"

Танцуващите мечки
-10%

Танцуващите мечки

Витолд Шабловски

14.40 лв.
This Unknown Land
-10%

This Unknown Land

Marco Scholler

22.50 лв.
Тайният код на българските дюлгери
-10%

Тайният код на българските дюлгери

Ивелин Любенов

10.80 лв.
Факт и фикция

Факт и фикция

Еми Барух - съставител

18.00 лв.
Етнически общности и национална сигурност в България
-5%

Етнически общности и национална сигурност в България

Христо Тутунаров

14.25 лв.

Други книги от Иван Спирдонов

Коментари за "Трансхуманизмът: Програмираната еволюция на Homo sapiens"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах