Абонамент за бюлетин
Таксим
-10%

Таксим

ISBN: 9789545531392
Издател: Парадокс
Издадена: 2014
Брой страници: 328
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Анджей Сташук пише своя роман "Таксим" цели десет години. Българските читатели вече го познават и знаят, че той е очарован от разрушението на осъзнатата съпротива, а не от съзиданието на конформизма; от нищетата, а не от богатството; от мечтите, а не от реалността. Авторът на Източноевропейската реплика на "По пътя", който има над седемдесет митнически печата в паспорта си, очертава на картата на Европа една условна територия, подвластна на никому неизвестните, нисшите, неудобните. И както винаги ни внушава, че тази територия, без съществени разлики, можем да открием както в Полша, така и в Словакия, Унгария, Румъния, Украйна... И че тази географска метафора се населява от хора, чийто единствен житейски избор, също сведен до метафора, е между елитната западноевропейска втора употреба и еднодневните, чисто новички китайски "ментета". Между политическото робство на тоталитаризма и икономическото на посттоталитаризма.

Героите на Таксим пресичат не само географските границите, те "прескачат" от един роман на Сташук в друг. Павел, главният герой на "Девет", среща Владек и те обикалят по местата, познати ни от "По пътя за Бабадаг".

Истинско меле от страни, граници, националности, езици, валути, герои и истории - това е "Таксим", поредният полски високо литературно-градусов дестилат, с който Анджей Сташук се опитва да ни замае.

Анджей Сташук е за Източноевропейската литература това, което са Борхес и Маркес за Латиноамериканската - уникален глас, трансцендентално качество и свръхрегионална убедителност.

Книги, подобни на "Таксим"

Изтокът
-10%

Изтокът

Анджей Сташук

16.20 лв.
Девет
-10%

Девет

Анджей Сташук

14.40 лв.
По пътя за Бабадаг
-10%

По пътя за Бабадаг

Анджей Сташук

13.50 лв.
Галицийски истории
-10%

Галицийски истории

Анджей Сташук

10.80 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.

Други книги от Анджей Сташук

Коментари за "Таксим"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах