Абонамент за бюлетин
Тайната история на ндрангета

Тайната история на ндрангета

ISBN: 9786191580750
Издател: Кръг
Издадена: 2019
Брой страници: 240
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Трилъри, Криминалета
На 15 август 2007 г. в немския град Дуйсбург са намерени телата на шестима младежи. Всеки от тях е убит с контролен изстрел в главата в италиански ресторант. Родом са от Калабрия и намират смъртта си заради вражда, започнала през 1991 г. в Сан Лука. Това кръвопролитие кара целия свят да заговори за ндрангета, най-невидимата и прикрита, най-страшната и безпощадна, но и най-богатата и могъща мафия в света, изградена на „кръвно“ родство между главорези.

Тя се ражда в Калабрия, най-бедния район на Италия, много преди този разстрел. Дори има своя митология, според която произходът ѝ е „аристократичен“ и тръгва от „рицарите на честта“ Осо, Мастросо и Карканьосо.

В „Тайната история на ндрангета“ Никола Гратери и Антонио Никазо не само проникват в потайностите на тази престъпна структура, но и анализират причините, довели до глобализирането ѝ с разклонения на всички континенти. Дълго време приемана за мафия на маргиналите и дрипльовците, калабрийската групировка днес контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами усвоява и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия, дори образование.

В началото ндрангета рекетира проститутки и търговци, купува гласове за местни политици по изборите. Днес тя е внедрена в света на политиката, съдебната власт и икономиката.

Гратери и Никазо все пак виждат и лъч надежда – млади хора, а също и съпруги, сестри, дъщери на мафиоти надигат глави срещу насилието и всевластието на ндрангета. Дори папа Франциск, за пръв път през 2014-а, след години мълчание от страна на църквата, произнася думата „отлъчване“ по адрес на мафиоти.

Никола Гратери е водещ прокурор на Италия, познат с борбата си с ндрангета. Антонио Никазо е световноизвестен експерт в областта на организираната престъпност. И двамата са получавали смъртни заплахи. Гратери живее под полицейска закрила от 1989 г., а от мерки за сигурност през 1990-а Никазо се мести в Канада. Съавтори са на няколко документални книги.

Книги, подобни на "Тайната история на ндрангета"

Убийства във Флийт Хаус

Убийства във Флийт Хаус

Лусинда Райли

19.95 лв.
Недовършена работа

Недовършена работа

Дейвид Балдачи

24.00 лв.
Крясъкът на орела
-10%

Крясъкът на орела

Карин Смирноф

22.50 лв.
Кръвта вода не става, книга 2
-10%

Кръвта вода не става, книга 2

Дж. Д. Кърк

19.80 лв.
Никога не ме лъжи
-10%

Никога не ме лъжи

Фрида Макфадън

18.90 лв.

Други книги от Никола Гратери

Коментари за "Тайната история на ндрангета"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах