Абонамент за бюлетин
С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра
-10%

С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра

ISBN: 9789542972570
Издател: Омофор
Издадена: 2017
Брой страници: 364
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Теология
Отец Джон Брек (р. 1939 г.) е богослов, свещеник на Православната църква в Америка. Преподавател по библейска екзегеза и патристика в Православния богословски институт “Св. Сергий” в Париж и в Православната богословска семинария “Св. Владимир” в Крестуд, щата Ню Йорк. Богословското си образование получава в университетите в Йейл (1965) и Хайделберг (1972). Научните му трудове са в областта на Новия Завет, етиката и биоетиката.

Самият автор казва по повод книгата:

„Моята цел е да подложа на разискване най-важните морални, библейски и общи богословски „въпроси“ по начин, съответстващ на живота на съвременните християни, без обаче да се отклонявам от Свещеното Предание на Православната църква.

Към някои теми – от рода на аборта, ембрионалното естество и спасителното страдание – се връщам неколкократно, опитвайки да ги анализирам от различни позиции.

Най-удивителният компонент на християнската вяра е заложеното в нея убеждение – основано както на откровението, така и на личния опит, – че Бог е с нас и като Господ Вседържител, и като милосърден Отец. Бог – в образа на Своя безначален Син – „стана плът“ (Йоан 1:14), прие нашата паднала природа и чрез това я обнови в първоначалната ? чистота, непорочност и пълнота.

Именно това убеждение вътре в Църквата ни позволява да поставяме въпроси и да стигаме до определени заключения относно най-значимите проблеми, пред които се изправяме, в това число етическите проблеми за живота и смъртта и тълкуването на откровението, което Сам Бог ни е дал за Себе Си в Свещеното Писание.“

Сборникът от статии е разделен на три части. Първата разглежда актуални етически въпроси от съвременната действителност (използването на човешки ембриони за целите на клонирането; проблеми, засягащи смъртта и методите за нейното предизвикване: самоубийство, евтаназия).-Втората част е фокусирана върху празничната прослава на евангелската истина и богослужението, включваща практически напътствия за подпомагане прочита на Свещеното Писание по начин, съответстващ на подхода и виждането на отците на Православната църква. Няколко от следващите глави дават примери за мястото и значението на Писанието в църковните празници в хода на богослужебната година. Третата част се занимава със съвременни богословски въпроси от областта на учението на Църквата и пастирското богословие.

Книги, подобни на "С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра"

Проповеди за деца
-10%

Проповеди за деца

Джон Райл

8.91 лв.
Езерото на боровинките
-10%

Езерото на боровинките

Джош Макдауъл

6.21 лв.
Кръстът на Христос
-10%

Кръстът на Христос

Джон Стот

22.50 лв.
Тайнство и Есхатон
-5%

Тайнство и Есхатон

прот. Сава (Щони) Кокудев

14.25 лв.
Пистис София: Гностично евангелие
-5%

Пистис София: Гностично евангелие

19.00 лв.

Други книги от Джон Брек

Коментари за "С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах