Абонамент за бюлетин
Същността на слона

Същността на слона

ISBN: 9786197172331
Издател: Точица
Издадена: 2022
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Детска литература, Занимателни и образователни
Книга за нещата, които ни се иска да направим... без сами да разбираме защо

За това колко е трудно да се поставиш на мястото на другия. За съветите, които са безполезни, защото изхождат от твоята собствена ситуация. Но също и за падането. Не, за танцуването и летенето! За един слон, който изпитва вътрешна потребност да се катери по дърветата, да вижда далечината и да прави пирует. Нищо, че после пада и много го боли.

Проблемът на слона озадачава мнозина - от мравката или медузата до носорога, от Слънцето до земното притегляне. И всеки разсъждава какво би направил на негово място. Неизменно идеите им се оказват свързани по-скоро с разсъждаващия, отколкото със самия слон. А може би падането е нещо ценно за него?

----------------
Нидерландският писател Тон Телехен често разказва философски истории за животни. Това не са точно притчи, нито басни. В тях няма готови отговори, а по-скоро поводи за размисъл - и доста наблюдателни психологически описания.

Спечелил световна популярност с детските си книги (също за животни), Телехен се обръща и към възрастните читатели, които също имат нужда от въображение, за да разберат ирационалното в себе си и другите. „Същността на слона“ е част от поредица, в която се говори за смелостта (и мишката), депресията (и щурците), самоизличаването (и скакалеца), за съжалението (и бръмбара).

Роден през 1941 г. и работил като семеен лекар, Тон Телехен е един от най-големите съвременни нидерландски автори на поезия и проза, носител на наградите Constantijn Huygens, Gouden Uil и Hendrik de Vries. Неговите книги са превеждани на 25 езика.

„Същността на слона“ излиза на български в превод на Боряна Кацарска, една от най-уважаваните преводачки на нидерландска литература у нас. Особено постижение е преводът на стихотворенията, с които завършва книгата. Кацарска е автор на стихосбирките „Друго име“ и „Милост към езика“ и преводач на философия и поезия (Боеций, Кант, Мириам ван Хее, Рутхер Копланд и Херман де Конник).

Художник на книгата е Милена Вълнарова, създала някои от най-добрите оформления в българското книгоиздаване през последните години. Тя е носител на наградите Mayor of Osaka Prize за 2001-а, на наградата на Корейската асоциация за комуникативен дизайн за 2002 г., на Международния конкурс за дизайн в Нагоя, Япония, и други.

Книги, подобни на "Същността на слона"

Писма до всеки и до всички

Писма до всеки и до всички

Тон Телехен

23.00 лв.
Ти и Вселената
-10%

Ти и Вселената

Стивън Хокинг, Люси Хокинг

22.50 лв.
В детската градина: УЧА И ИГРАЯ. Развиващи задачи
-10%

В детската градина: УЧА И ИГРАЯ. Развиващи задачи

Колектив

14.31 лв.
В детската градина: УЧА И СЕ ЗАБАВЛЯВАМ. Развиващи задачи
-10%

В детската градина: УЧА И СЕ ЗАБАВЛЯВАМ. Развиващи задачи

Колектив

14.31 лв.
21 идеи за занимания с дърветата

21 идеи за занимания с дърветата

12.90 лв.

Други книги от Тон Телехен

Коментари за "Същността на слона"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах