Абонамент за бюлетин
Съкровищата на Галактиката

Съкровищата на Галактиката

ISBN: 9789543447329
Издадена: 2023
Брой страници: 80
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.90 лв.
Цена: 14.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Астрономия и физика
"Съкровищата на Галактиката" е книга по астрономия за малки и големи. Повежда читателя на вълнуваща разходка из Галактиката, нашия космически град, в търсене на най-впечатляващите и красиви нейни забележителности – звездните купове и мъглявините. Разкрива тайни и разпалва въображението и жаждата за следващи открития.

Начинаещите любители на звездното небе ще намерят пленителни изображения на някои от най-красивите обекти, които се срещат в нашата галактика: кълбовидни и разсеяни звездни купове, емисионни, отражателни и тъмни мъглявини. За да добиете представа за размерите на Космоса, обърнете внимание на огромните разстояния до звездните купове и до мъглявините. Прочетете и за възраст та им – от милиони до милиарди години – и може да разберете колко е кратък човешкият живот в сравнение с процесите в Космоса. Ако сте по-любознателни, потопете се по-дълбоко. С времето ще научите повече и ще можете да осмисляте и да разбирате информацията в тази книга все по-добре.

Десните страници са за запалените и поопи тни пътешественици в Галактиката. Книгата съдържа схема на Галактиката с информация за структурата ѝ, спиралните ѝ ръкави и положението на Слънчевата система спрямо тях. Представени са детайлно типичните характеристики на кълбовидните и разсеяните звездни купове, H II регионите, отражателните и тъмните мъглявини, планетарните мъглявини и остатъците от свръхнови. За да разберете по-добре смисъла на параметрите на звездните купове, са въведени основни понятия от звездната астрофизика – спектри, светимости, звездни величини, фотосферни радиуси, температури и др. Дадени са основните физични закони, които ги обясняват. На качествено ниво е описано защо и как светят звездите – благодарение на гравитацията и ядрената физика. Обяснено е и как изследваме звездните купове с помощта на диаграмата на Херцшпрунг – Ръсел. За да разберете по-добре как светят мъглявините, са въведени основни правила от атомната физика, които определят емисионните спектри. В приложените таблици и на дадените изображения може да се запознаете с най-впечатляващите звездни купове и мъглявини в Галактиката.

Изданието може да се прилага успешно като помагало за работа в клубове за занимания по интереси, както и в рамките на STEM базирано обучение в тематично направление „Природни науки“ (астрономия, физика, математика).

Книги, подобни на "Съкровищата на Галактиката"

Ти и Вселената
-10%

Ти и Вселената

Стивън Хокинг, Люси Хокинг

22.50 лв.
Защо E=mc²
-10%

Защо E=mc²

Брайън Кокс, Джеф Форшоу

19.80 лв.
Квантово превъзходство
-10%

Квантово превъзходство

Мичио Каку

17.99 лв.
Звезден пратеник
-5%

Звезден пратеник

Нийл Деграс Тайсън

18.91 лв.
Произход на Вселената For Dummies
-5%

Произход на Вселената For Dummies

Марк Фрари, Стивън Пинкок

20.90 лв.

Други книги от Александър Куртенков

Коментари за "Съкровищата на Галактиката"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах