Абонамент за бюлетин
Сталин: Биография
-10%

Сталин: Биография

ISBN: 9789548308595
Издател: Персей
Издадена: 2010
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Датска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.99 лв.
Цена: 11.69 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, История, Биографична литература
На 6. XII. 1878 г. в забутаното грузинско село Гори се ражда Йосиф Джугашвили. Родителите му са бедни селяни. Бащата е обущар, пропива се и често бие жена си и сина си. Според слуховете истинският баща на момчето е неговият кръстник – кръчмар и борец-аматьор, или пък свещеникът на майката. Петгодишен, Йосиф се разболява сериозно от едра шарка, което трайно загрозява лицето му. Лявата му ръка пък е обездвижена, вероятно поради пътна злополука в детска възраст. Това обаче не му пречи да получи добра школовка в груби улични боеве. Майка му го записва в местното църковно училище с идеята някой ден да стане свещеник, но поведението му извън училище не се отличава с християнска състрадателност. Йосиф не обръща другата буза, а е склонен към сбивания, честолюбив и отмъстителен е. На всички е ясно, че той иска винаги да бъде първи и да доминира... И след време успява да го постигне.
Приел псевдонима Сталин (от "сталь", стомана), Йосиф се включва във въоръжената борба против царизма, като участва във въоръжени обири, неведнъж е арестуван и пращан на заточение. Революцията през 1917 г. го отвежда до сърцето на властта. Скоро заема ключова позиция в обкръжението на Ленин, след чиято смърт през 1924 г. съумява да поеме контрола над партийния апарат. Взел властта в свои ръце, той започва решителна разправа с всякакви врагове – реални, измислени и потенциални...


Професор Бент Йенсен е един от най-изтъкнатите датски историци, университетски преподавател по история, а от 2007 г. – ръководител на Центъра за изследване на студената война. Контактите му в днешна Русия му помагат да влезе в най-секретните архиви и да проучи хилядите страници документи, писма, изследвания и научни трудове, за да напише тази изключително интригуваща биография на една от най-противоречивите личности в световната история.

Книги, подобни на "Сталин: Биография"

СТАЛИН: Биография
-10%

СТАЛИН: Биография

Бент Йенсен

15.29 лв.
Наполеон
-10%

Наполеон

Александър Стоянов

27.00 лв.
Руският Хамлет. Трагичната съдба на Павел I
-10%

Руският Хамлет. Трагичната съдба на Павел I

Михаил Востришев

19.71 лв.
Велики тирани и диктатори
-10%

Велики тирани и диктатори

Анна Покровская

17.91 лв.
Генералите на Вермахта
-10%

Генералите на Вермахта

Надежда Хисамутдинова

19.71 лв.

Допълнителни материали Други книги от Бент Йенсен

Коментари за "Сталин: Биография"
Асен Ганчев - 17/09/2010
"една от най-противоречивите личности в световната история" - извинявам се много, но Сталин може да бъде наречен "противоречива фигура" само от съветски историк от епохата на Брежнев. За останалия свят Сталин е чудовище и никакви маргинални "успехи" като безумната индустриализация или платената с цената на 25 милиона живота победа във ВСВ не могат да създадат някакво "противоречие" в тази оценка.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах