Абонамент за бюлетин
Случайности, съвпадения и щастливи открития В ИСТОРИЯТА
-10%

Случайности, съвпадения и щастливи открития В ИСТОРИЯТА

ISBN: 9789542814733
Издател: Сиела
Издадена: 2014
Брой страници: 112
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Тайни и загадки
В книгата са включени множество невероятни, но истински или приемани за действителни събития, в някои случаи дори приказни, но интересни... Представени са многобройни любопитни, изненадващи и показателни факти, обикновено избягвани от строгата официална история, така че имаме възможността да възприемем откъм забавната страна това, което мислим, че знаем, и да се развличаме, докато обогатяваме познанията си и се поучаваме от конкретните исторически данни.

Срещаме се с ексцентрични и странни личности – симпатични или отблъскващи, покварени или похотливи, разсеяни или педантични. Запознаваме се с живота им и в немалко случаи – с тяхната странна или потресаваща смърт. В книгата са включени случки и събития, възникнали в резултат от случайности и съвпадения, грешки и лукавства, измами и шмекерии, загадки и химери, безумства и странности, лъжи и мошеничества, поквара и сладострастие... Би могло с право да се каже, че в тази пъстра и многопластова броеница от факти са нанизани малко бисери, но е вложено голямо бижутерийно майсторство. Така е. Наистина става дума за съзнателно историческо ювелирно изкуство, защото стремежът е читателите да „разкрасят“ културното си богатство, а не да го натрупват или усъвършенстват. Книгата обаче не би трябвало да бъде възприемана само заради това като музей, изпълнен с чудовища, или като изложение на уникати. В действителност сме се опитали да представим исторически примери за съвсем обикновени събития или нечие поведение.

Ще научим кой е измислил чипса, пощенската марка, как са открити залепящите се листчета, чистачките на автомобилите, джобният часовник. Разказани са невероятни истории за почти чудодейното избавление на Хитлер от многобройните организирани срещу него атентати, за жена, убита от... овце, за крава, паднала от небето и потопила рибарски кораб, или за „близначки“, родени едновременно, но заченати от различни бащи. Ще узнаете как златото на инките е предизвикало невиждана до онзи момент инфлация в Европа, как светът неведнъж е избягвал на косъм ядрена война, как творчеството на Аристотел е спасено по случайност, или че някои хора буквално са умрели от смях, както и за американски войник, пленил през Първата световна война съвсем сам 132 германци.

В тази книга, където са събрани освободени от комплекси и забавни, но не и лишени от историческа достоверност и поуки истории, са от значение подробностите, разбирани като основание за доказване, че колкото човек е по-високопоставен, толкова е по-смешен, че когато е натясно, става по-изобретателен, и че в личния си живот проявява неописуеми странности. Доказва се, че обикновено зад всеки исторически факт се крие будеща усмивка истина и зад всяка велика личност наднича комична сянка или домашен демон. Налага се заключението, че нищо не е такова, каквото е, и не е такова, каквото изглежда, както и че няма нищо по-обикновено от необикновеното.

-----------------------

Грегорио Довал завършва журналистика. Следва психология, социология и философия.

Повече от двайсет и пет години съчетава дейността си като сценарист, автор и режисьор на телевизионни програми и издател със заниманията си като писател. Автор е на книгите Кратка история на Дивия запад, Кратка история на американските индианци, Кратка история на каубоите, Кратка история на завладяването на Запада и Кратка история на хилядолетен Китай.

Книги, подобни на "Случайности, съвпадения и щастливи открития В ИСТОРИЯТА"

Новият световен ред
-5%

Новият световен ред

Хърбърт Уелс

13.30 лв.
Пробуждането
-10%

Пробуждането

Стойчо Керев

22.50 лв.
Порталът към мистериозния свят

Порталът към мистериозния свят

Колектив

32.00 лв.
Ванга. Неизвестното. Пророчества, рецепти, гадания, спомени
-10%

Ванга. Неизвестното. Пророчества, рецепти, гадания, спомени

10.80 лв.
Катастрофите, които разтърсиха света
-10%

Катастрофите, които разтърсиха света

Михаил Гуров

18.81 лв.

Допълнителни материали Други книги от Грегорио Довал

Коментари за "Случайности, съвпадения и щастливи открития В ИСТОРИЯТА"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах