Абонамент за бюлетин
Саломе
-10%

Саломе

ISBN: 9789545532030
Издател: Парадокс
Издадена: 2015
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Франсоа Вейерганс - член на Френската академия, единственият писател, удостоен с двете алтернативни награди „Рьонодо” и „Гонкур”

Роден през 1941 г. в Етербек, Брюксел (с баща белгиец и майка французойка), Вейерганс започва кариерата си като кинорежисьор, кино- и литературен критик. Сътрудничи на култовото списание Кайе дю синема, където се сприятелява със създателите на Новата вълна Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар, Клод Шаброл. Едва деветнайсетгодишен (1960) печели Голямата награда на фестивала в Бергамо с първия си късометражен филм, посветен на младия по онова време хореограф Морис Бежар, чийто най-близък приятел остава до смъртта му. Заснема пет игрални филма по собствени сценарии, в които участват звезди като Денис Хопър, Бианка Джагър, Пиер Клосовски, Лоран Терзиеф и др. Автор е на 13 романа, всеки един от които е удостоен с престижни награди.

На 26 март 2009 г. Франсоа Вейерганс е избран за член на Френската академия и става един от „безсмъртните”под купола на Ке Конти.
Европа през шейсетте години, време на радикална промяна. Млад кинорежисьор пътува много и се пристрастява към известната опера „Саломе“ на Рихард Щраус. Обсебен от библейския образ, започва да нарича Саломе всички жени - истински и измислени, – които завладяват съзнанието му. Едновременно чувствителен и ироничен свидетел на собствения си живот, авторът е отнесен от вихъра на своите многобройни срещи от Париж до Берлин, от Амстердам до Венеция, та чак до „токчето“ на Италианския ботуш. Нощни влакове, самолети, автомобили, гари, летища и жени, които и той самият сякаш престава да различава. Привидно. Само промяната има значение. Това ли е изповедта на детето на ХХ век? Или е вкусна смесица от копнеж и световъртеж? Сексуалната революция не е тема на романа, но този текст без съмнение се възползва от нейните провокации.

Предизвикателен, разтърсващ еротичен роман, който авторът пише на един дъх, когато е на 27 години. И го забравя в чекмеджето по различни причини, една от които много лична – от респект към баща си, ревностен католик и известен писател теолог. Конфликтът между поколенията е конфликт на ценностите – ключът към социалния, нравствен и естетически взрив на 60-те. Лентата се превърта назад 38 г. по-късно, през 2005 г., когато „Саломе“ излиза паралелно с романа „Три дни при майка ми“ (най-сетне “Гонкур“, след цели пет номинации), без промени, само с някои допълнителни бележки на автора от онова време. Самият той написва на корицата, че „това е роман на един млад човек, който днес би могъл да му бъде син“. Кръгът е затворен. Скандален текст, елегантен стил на творческо поведение – Франсоа Вейерганс.

„Най трудното решение – да мислиш или да пишеш? Не е лесно да пишеш това, което мислиш. Тогава, какво да мислиш?“

Книги, подобни на "Саломе"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Франсоа Вейерганс

Коментари за "Саломе"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах