Абонамент за бюлетин
Речи

Речи

ISBN: 9789546770523
Издадена: 2009
Брой страници: 488
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Старогръцка
Размери: 14.50x21.50
Корична цена: 19.99 лв.
Цена: 19.99 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература
Изократ е наричан вдъхновител на хуманизма, възпитател на Европа и баща на модерното либерално образование. Разказват, че когато получил от своите ученици първата такса за обучение, възкликнал: "Сега осъзнах, че съм се продал на тези хора". В следващите десетилетия обаче той обучил и напътствал именити държавници, пълководци, оратори, историци и поети, изобретил висшето образование и предопределил пътя му за повече от две хилядолетия. Създал съдебни пледоарии по заплетени казуси и съвършени политически речи.

"Състоянието на всеки човек съответства на държавната политика. Политика, за която нехаем, че е разнебитена, и не се замисляме как да я изправим на крака. Аа, ние седим по дюкяните, обвиняваме управляващите и обясняваме, че откакто Живеем в демокрация, никога не сме имали по-лоши държавници..."

Той разсъждавал за опорите на елинската културна идентичност, внушил на Филип и Александър Македонски идеята за световна империя. Мислите му за изграждане но общност за политическо действие на основата на споделени ценности са съзвучни и на съвременния паневропейски проект.

"Хората, възпитани от самото начало в благороден и свободен дух, не се познават по храброст, богатство и други подобни качества, а най-добре си проличават по думите, и това е най-явният белег за културата на всеки един от нас... Атина е изпреварила останалия свят в мисълта и словото толкова много, че нейните ученици са станали учители на другите, и благодарение на нея името "гърци" вече изглежда не име на народност, а на начин на мислене, и гърци се наричат по-скоро тези, които имат нещо общо с нашата култура, отколкото с общия ни произход."

Книги, подобни на "Речи"

Специален агент

Специален агент

Нелсън Демил

19.99 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Владенията на краля на Аврора, книга 2

Владенията на краля на Аврора, книга 2

Ниша Дж. Тули

24.90 лв.
Невеста

Невеста

Али Хейзълууд

19.90 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.

Други книги от Изократ

Коментари за "Речи"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах