Абонамент за бюлетин
Реката на свещената маймуна

Реката на свещената маймуна

ISBN: 9786197313123
Издател: Ерове
Издадена: 2022
Брой страници: 208
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза, Биографична литература
Река Усумасинта не е дестинация, към която човек потегля просто така. Не и през 60-те години на миналия век, когато в нея бродят огромни алигатори, а джунглата наоколо е диво място, обитавано от ягуари и повече от десет вида отровни змии. Разположена на границата на Мексико и Гватемала, тя се извива в продължение на 1000 километра, преди да се влее в Мексиканския залив. Опитите за изследването ѝ започват още в края на XIX век, но първият и единствен засега, който успява да преплава Усумасинта по цялото й протежение, е българинът Димитър Кръстев (1920 – 2013). Той прави това през далечната 1968 г.

Роден в Долна баня през 1920 г., Димитър Кръстев е запленен от света на индианците още като дете, когато прочита историческия роман „Последният мохикан“ на американския писател Джеймс Фенимор Купър. По време на Втората световна война е мобилизиран в армията, а след нея постъпва със стипендия в Художествената академия в София, където е студент на изтъкнатите български художници Борис Митов, Илия Бешков и Николай Райнов. През 1947 г. Кръстев печели конкурс за най-добра рисунка и с парите от него заминава за Америка. След години работа като илюстратор от 9 до 17, се отдава на приключенията, като с четки, бои, камера и фотоапарат се отправя на повече от десет експедиции в джунглите на Мексико, където рисува серия от портрети на местните лакандони – около 200 на брой индианци, смятани за потомци на древните маи. От 1966 г. е член на нюйоркския The Explorers Club „в компанията“ на легендарни изследователи, като Руал Амундсен, Чарлз Линдберг и Едмънд Хилари.

„Реката на свещената маймуна“ е първата му книга, издадена през 1970 г. на английски език. Българското издание е реализирано с финансовата подкрепа на програма „Помощ за книгата” на Министерството на културата за 2019 година.

РЕВЮТА

Разказът на Димитър Кръстев за пътуването му из джунглите на Мексико през 60-те години на миналия век дава поглед към потайните места, обичаи и племена, които днес са изчезнали. Устремен да попадне точно там, където може да почувства и преживее от първо лице контакта с природата и индианските общности. Осъзнал, че богатството и културата на този свят са на изчезване, той си е поставил за цел да ги изследва и запази по свой собствен начин, като ги нарисува. Но за да приложи своя талант на художник, трябва първо да оцелее и да стигне да изолираните им колиби, скрити от гъстата дъждовна гора.
– Филип Лхамсурен, пътешественик и писател, един от малкото прекосил сам и без водачи амазонската джунгла

За мен дейността на Димитър Кръстев е пример на благородна дейност, на човешко отношение към индианците и възхищение от техните качества. Когато си мисля за него, се връщам към романтичната история на френския художник Пол Гоген, който захвърля зад гърба си така наречените „достойнства“ на цивилизацията и се заселва завинаги в Полинезия… Но нашият Димитър Кръстев направи значително повече – с много съпричастност се зае да разкрие неизвестни неща от трудните делници на обитателите на Лакандонската джунгла, обитаващи бреговете на обожествяваната от тях река Усумасинта.
– Симеон Идакиев, журналист и пътешественик, водещ на предаването „Атлас“ по БНТ

Определят го като художник пътешественик от онази рядка порода хора, които цял живот обикалят, пътуват, изследват и наблюдават света около себе си, и рисуват… Пресата у нас го нарича „Българския Гоген“.
– Ралица Базайтова, изкуствовед, организатор на изложбите на Кръстев в България

Само неколцина са българите, които през първата половина на ХХ век са бродили из все още недокоснатите от цивилизацията области на Латинска Америка. Един от тях е Димитър Кръстев – художник, каякар и пътешественик. В търсене на екзотични пейзажи, модели и приключения той се спуска по дивите реки на мексиканския щат Чиапас, броди из джунглите и руините на древните маянски градове и преживява вълнуващи срещи с местните хора – метиси и индианци от народа лакандон.
– Димитър Венков, индианист, член на Българското индианско общество „Орловият Кръг“

Героичните преживявания на прочутия артист изследовател Димитър Кръстев в непознатата страна на маянските легенди и история разкриват фантастичната Река на свещената маймуна – от искрящото ѝ течение и тропическото ѝ великолепие до предизвикателството на нейните каньони.
– ревю от оригиналното издание от 1970 г.

Книги, подобни на "Реката на свещената маймуна"

По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.
От корените до небето - твърда корица
-5%

От корените до небето - твърда корица

Екатерина Василева

24.61 лв.
От корените до небето
-5%

От корените до небето

Екатерина Василева

21.76 лв.

Други книги от Димитър Кръстев

Коментари за "Реката на свещената маймуна"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах