Абонамент за бюлетин
Разни нови езикови съвети
-5%

Разни нови езикови съвети

ISBN: 9786197362541
Издател: Black Flamingo
Издадена: 2019
Брой страници: 190
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 13.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Български език и литература
Да се вслушаме в мнението на българските езиковеди за колебанията и грешките, най-често допускани в устната ни реч, които по-късно се отразяват и в писмената. Да обърнем внимание на погрешно изговорените и написани думи и форми в езика ни, в които звуковете и буквите неоснователно се заменят, пропускат се или ненужно се използват. Да чуем оценката за новите явления в езика ни, които чакат най-правилното решение.

Книги, подобни на "Разни нови езикови съвети"

Разни съвети за дублетите
-5%

Разни съвети за дублетите

Владко Мурдаров

17.10 лв.
Разни съвети за правописа
-5%

Разни съвети за правописа

Владко Мурдаров

17.10 лв.
Разни съвети за предлозите
-5%

Разни съвети за предлозите

Владко Мурдаров

13.30 лв.
Разни съвети за имената
-5%

Разни съвети за имената

Владко Мурдаров

13.30 лв.
Разни съвети за глаголите
-5%

Разни съвети за глаголите

Владко Мурдаров

13.30 лв.

Други книги от Владко Мурдаров

Коментари за "Разни нови езикови съвети"
Иван Клюнчев - 21/09/2019
В предговора се използва думата "НЕПРОТИВОЕЗИКОРУГАТЕЛСТВУВАЙТЕ". Това е заповедна форма на глагол. Той би трябвало да е "ПРОТИВОЕЗИКОРУГАТЕЛСТВУВАМ". Като оставим настрана архаичната форма, завършваща на "ВУВАМ", би трябвало авторът да знае, че частицата "не" се пише винаги отделно от заповедната форма на глагола. Например: не ходи!, не играй! и т.н. ad nauseam.

В Показалеца на стр. 159 след 1 звездичка (*) пише, че "Изписаните числа отговарят на номера на бележката, в която се среща думата, формата или изразът“. За първата дума "автомивка" е дадено числото 15. В бележка 15 обаче "автомивка" не фигурира. За следващия израз "АГ отделение" е дадено числото 18. В бележка 18 обаче "АГ отделение" не фигурира. Хм, странно. Започваме да разсъждаваме и се досещаме, че може би това са номера на страници. Между другото, първото, което си помислих, когато прочетох забележката след една звездичка (*), беше, че по-практично е да бяха дадени номерата на страниците, защото иначе първо трябва да се види на коя страница е съответната бележка и после да се търси в нея – т.е. двоен труд. Проверяваме съответно на стр. 15 и стр. 18 и – чудо на чудесата! – горните дума и израз ги има там. Оставям на читателите да проверят останалите думи, форми или изрази в Показалеца.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах