Абонамент за бюлетин
Психология на тоталитаризма
-5%

Психология на тоталитаризма

ISBN: 9786190112327
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2023
Брой страници: 248
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 18.05 лв.
„В началото беше Ковид“

Може би това ще е първата ви мисъл, когато започнете да четете книгата. Матиас Десмет прави безпощаден анализ на абсурдния характер на много от решенията и действията, които се прилагаха в по-голямата част от света по време на пандемията. Само че книгата не е изобличителен трактат за погрешните и вредни за обществото мерки, с които властите се опитваха да се справят с пандемията. Става дума за много по-дълбок, фундаментален проблем.

Кризата с Ковид-19 е просто последният ярък и тревожен симптом на друга, по-коварна и сякаш невидима болест, която разяжда човечеството от дълго време. Матиас Десмет, психоаналитик и психотерапевт, проследява това не докрай осъзнато страдание до самите му корени. А след това показва как развитието на болестта е довело човешката психика до състояние, което я прави опасно податлива на друг, много по-смъртоносен вирус – този на тоталитаризма. В днешното общество идеологията на абсолютния рационализъм се поддържа безпрекословно, с квазирелигиозна убеденост, а научните експерти и технократите са нейните първосвещеници. Какво се случи с живия порив към смело и непредубедено познание, който някога е отхвърлил догматичните ограничения на религиозния светоглед? Какво стана с основния принцип на младата тогава наука – да подлага всичко на съмнение и проверка?

С превръщането си в официална идеология рационалистичният светоглед се свързва с институциите и властта и започва да диктува новия „голям разказ“ на обществото. В този момент от дървото на познанието израства клон, който носи белезите на господстваща идеология: неспособност за самоанализ и самокритика, нагаждане на фактите към предварително зададените шаблони. Институционализираната наука гледа на реалността от строго материалистично-механистични позиции и не желае да има нищо общо с явления, които не се поддават на описание чрез този подход. Продължителното пренебрегване на тези явления подкопава устоите на самата ни психика и създава самотни, объркани, гневни хора, които (често несъзнателно) търсят отговор на вечните човешки въпроси и не го намират в мъртвата механистична вселена, функционираща без цел и посока. Тези хора – не зли и покварени, а уплашени и отчаяни – са потенциалните градивни елементи на тоталитарното общество.

Книги, подобни на "Психология на тоталитаризма"

Опасните личности
-5%

Опасните личности

Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър

17.10 лв.
Мислене / Подреждане
-10%

Мислене / Подреждане

Жорж Перек

18.00 лв.
Тихо! За това не се говори
-10%

Тихо! За това не се говори

Десислава Христозова

17.96 лв.
Законите на човешката природа
-10%

Законите на човешката природа

Робърт Грийн

35.10 лв.
Утопия за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем
-10%

Утопия за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем

Рутгер Брегман

14.40 лв.

Други книги от Матиас Десмет

Коментари за "Психология на тоталитаризма"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах