Абонамент за бюлетин
Програмиране с Perl, том I и II

Програмиране с Perl, том I и II

ISBN: 9549049884
Издател: ЗеСТ Прес
Издадена: 2002
Брой страници: 1096
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Тегло: 1.739
Корична цена: 40.00 лв.
Цена: 40.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Програмиране
Perl е създаден да прави лесната работа още по-лесна, без да превръща трудните задачи в нещо невъзможно.
Въпреки простотата си, Perl е и много богат език, в който има много неща за научаване. Това е цената за превръщането на трудните неща във възможни. Въпреки че ще ви отнеме доста време да осъзнаете всичко, което Perl може да прави, ще бъдете доволни, че имате достъп до обширните възможности на Perl, когато ви се наложи да се възползвате.
В близкото минало Perl се използваше за навигация на файлове, сканиране на големи количества данни, създаване и получаване на динамични данни и извеждане на форматирани отчети, базирани на тези данни. По-късно той се превърна и в език за обработване на файлови системи, управление на процеси, администриране на бази данни, клиент-сървър програмиране, управление на уеб-базирани данни и дори за обектно-ориентирано и функционално програмиране. Но Perl свързва не само собствените си характеристики, а може да се разширява модулно. Perl ви позволява бързо създаване, дебъгване и изпълнение на различни приложения, както и лесно разширяване на функционалностите им, когато стане нужно. Вие можете да вграждате Perl в други езици и съответно други езици в Perl. Посредством механизма за внасяне на модули можете да използвате външни дефиниции като вградени характеристики на Perl. Обектно-ориентираните външни библиотеки също запазват обектната си ориентация.
Perl ви помага и в други отношения. За разлика от стриктно интерпретираните езици като командните файлове и скриптовете на обвивките, които компилират и изпълняват дадената програма команда по команда, Perl компилира първо цялата ви програма в междинен формат. Както всеки друг компилатор, той прилага първо различни оптимизации и ви дава информация за всичко - от синтаксиса и семантичните грешки до проблемите с библиотеките.
Perl ви помага и при писането на по-сигурни програми. В допълнение към всички типични интерфейси, осигурявани от останалите езици, Perl ви предпазва и от случайни грешки посредством уникален механизъм за проследяване на данните, който определя автоматично кои данни идват от несигурни източници и предотвратява опасните операции, преди те да могат да се случат. И последно, Perl ви позволява да настройвате специално предпазвани отделения, в които можете сигурно да изпълните код с несигурен произход, като забранявате опасните операции.
Всичко казано по-горе е разгледано в книгата "Програмиране с Perl", която ще ви въведе в тайните на този език и ще ви научи как и кога да го използвате. Това е единствената най-пълноценна книга за Perl, създадена с участието на създателя на Perl - Лари Уол, известна в цял свят с името "Камилата".
Част 1, Общ преглед
Началото винаги е най-трудно. Тази част представя основните идеи на Perl в неформален стил. Тя предлага бърз старт, който ще помогне на всички. Погледнете частта "Онлайн документация" за книги, които биха допаднали повече на вашия тип учене.
Част 2, Основни елементи
Тази част съдържа подробно разискване на основите на езика на всички нива на абстракция: от типовете данни, променливи и регулярни изрази до подпрограмите, модули и обектите. Вие ще разберете как работи езика и в процеса на четене ще видите какво означава добър софтуерен дизайн. (А ако никога не сте използвали език със съгласуване на шаблони, ще ви трябва специално отношение.)
Част 3, Perl като технология
Вие можете да правите доста неща и със самия Perl, но тази част ще ви издигне до по-високите нива на магьосничеството. Тук ще научите как да превеждате Perl през различните капани на вашия компютър: от справянето с Unicode, комуникацията между процеси и многонишковите процеси през компилирането, извикването, дебъгването и профилирането на самия Perl, чак до писането на ваши собствени външни разширения на С или С++, както и интерфейси към съществуващите API. Perl доволно ще общува с всеки интерфейс на компютъра ви или на кой да е компютър по Internet.
Част 4, Perl като култура
Всеки е наясно, че една култура трябва да има собствен език, но Perl общността винаги е била наясно, че езикът трябва да има култура. В тази част ние разкриваме програмирането на Perl като човешка дейност, вградена в реалния свят. Ще ви покажем как можете да подобрите начина, по който да се справяте с добрите и с лошите хора. Ще ви дадем и много съвети как да бъдете по-добра личност и как да правите програмите си по-полезни за останалите.
Част 5, Справочен материал
Тук сме поставили всички глави, в които бихте искали да потърсите нещо по азбучен ред, от специалните променливи и функции до стандартните модули и прагми. Речникът ще бъде особено полезен за хората, които не са запознати с компютърния жаргон. Например, ако не знаете какво е значението на "прагма", можете да го видите още сега. (Ако не знаете какво е значението на думичката "е" - е, няма как да ви помогнем тогава.)

Книги, подобни на "Програмиране с Perl, том I и II"

Програмирай и играй с Python
-10%

Програмирай и играй с Python

Ейдриън Б. Таки

22.46 лв.
Алгоритми в програмирането
-10%

Алгоритми в програмирането

Алексей Василев

26.96 лв.
Програмирай с JavaScript
-10%

Програмирай с JavaScript

Андрю Юе

19.80 лв.
SQL решения на практически задачи
-10%

SQL решения на практически задачи

D.K. Academy

17.96 лв.
Бази данни
-10%

Бази данни

D.K. Academy

25.16 лв.

Други книги от Лари Уол

Коментари за "Програмиране с Perl, том I и II"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах